Konya Koşullarında Yağlık Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerinin Verim ve Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Özlem Örs, Özden Öztürk

Abstract


Bu araştırma, bazı yağ keteni (Linum usitatissimum L.) çeşitlerinin Konya koşullarında verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla, 2016 yılı vejetasyon döneminde (Nisan-Ağustos) yürütülmüştür. Materyal olarak 1 adet yerli tescilli (Sarı-85) ve 12 adet yabancı kökenli (Midin, Linda, Barbara, Atalanta, Antares, Lirina, Royal, Norman, Olin, Raulin, Dakota, Mikael) olmak üzere toplam 13 adet yağlık keten çeşidi materyal olarak kullanılmıştır.

Araştırmada ele alınan bitki boyu (cm), teknik sap uzunluğu (cm), yan dal sayısı (adet/bitki), bitki başına kapsül sayısı (adet), kapsülde tohum sayısı (adet), bin tane ağırlığı (g) ve tohum verimi (kg/da) değerleri bakımından çeşitler arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Araştırma sonucunda, tohum verimi bakımından Lirina (243,8 kg/da), Sarı-85 (237.0 kg/da) ve Atalanta (219.0 kg/da) çeşitlerinin Konya sulu koşulları için önerilebileceği kanısına varılmıştır.

Keywords


1;Çeşit 2;Linum usitatissimum L. 3;Keten tohumu 4;Verim 5; Verim unsurları

Full Text:

PDF (Türkçe)


DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.98

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.