Yatay Plakalı Mekanik Hassas Ekici Düzende Bazı Çalışma Parametrelerinin Sıra Üzeri Tohum Dağılım Düzgünlüğüne Etkisi

Ali Karagülmez, Mustafa Konak, Osman Özbek

Abstract


Tek dane ekimi yapılan tohumluklarda sıra arası ve sıra üzeri mesafenin düzgün olması istenmektedir. Bu durumda, ekim yapılan makinenin hassas ekim makinesinin istenilen sıra arası ve üzeri aralıklara ayarlanabilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada yatay plakalı tek dane ekim makinesinde; makine ilerleme hızının ve tohum düşme yüksekliğinin ekim düzgünlüğüne etkisi araştırılmıştır. Denemeler üç farklı hız kademesinde, üç farklı tohum düşme yüksekliğinde ve üç farklı anma ekim mesafesinde yapılmıştır. Yapılan denemeler sonucunda makine ilerleme hızı arttıkça kabul edilebilir tohum oranının azaldığı, aynı sonucun tohum düşme mesafesi artıkça elde edildiği görülmüştür. Makine ilerleme hızı ile tohum düşme yüksekliğinin kabul edilebilir tohum aralığı oranına etkisine baktığımızda makine ilerleme hızının daha fazla etkili olduğu belirlenmiştir. Üç ayrı plakalı ekimde de makine ilerleme hızı arttıkça boşluk oranının arttığı, ikizleme oranının azaldığı sonucu elde edilmiştir. Tohum düşme yüksekliğinin artırılması ile birlikte boşluk oranın artması, ikizleme oranının azalması tüm denemelerimizde görülmüştür.

Keywords


Yatay plakalı tek dane ekim, Kabul edilebilir tohum aralığı oranı, Boşluk oranı, İkizleme oranı, Hassasiyet oranı, Makine ilerleme hızı, Tohum düşme yüksekliği

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Akyurt, M. ve Taub, A., 1966, Mechanical factors influencing precision planting of sugar beet seed, Transactions of the ASAE, 9 (6), 793-0796.

Anonim, 2015, TUIK, http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist.

Anonymous, 1989, TS-6424 Hassas Ekim Makinaları Deney Metotları. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 17.

Çiftçi, Ö. D., B., 1989, Tarımsal Mekanizasyon Vasıtaları 2. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Ders Araç ve Gereçleri Makine Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ankara, 354.

Makinaları Bilimi Dergisi, 1 (2).

Düzgüneş, O. K., T; Kavuncu, O; Gürbüz, F, 1987, Araştırma Deneme Metotları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Yatın no:1021, Ders Kitabı, 295, Ankara.

Erol, M. ve Dursun, İ. G., 1998, Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1499.

Harrıson, M. P., Buehrıng, N. W. ve Dobbs, R. R., 2008, Soybean Response to Selected Row Spacing and Seed Rates with Uniform and Non-Uniform Seed Spacing.

İsmet, Ö., 2005, Normal sıraya ekimin matematik-istatistik esasları ve ekim makinalarının denemelerinde kullanılması, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 1 (2).

Kachman, S. ve Smith, J., 1995, Alternative measures of accuracy in plant spacing for planters using single seed metering, Transactions of the ASAE, 38 (2), 379-387.

Mutaf, E., 1984, Tarım Alet ve Makinaları, Cilt. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları (218).

Önal, İ., 1987, Vakum prensibiyle çalışan bir pnömatik hassas ekici düzenin ayçiçeği, mısır ve pamuk tohumu ekim başarısı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (2), 105-125.

Önal, İ., 1995, Ekim-Dikim-Gübreleme Makinaları, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir.

Önal, İ., 2011, Ekim, bakım, gübreleme makinaları:(ders kitabı), Ege Üniversitesi

Yazgı, A., 2013, Effect of the seed plate position on in-row seed distribution uniformity for pneumatic precision seeders, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50 (3), 251-260.

Yurdusever, E., 2006, Hassas Ekim Makinalarında lerleme Hızının Farklı Küresellik Katsayısındaki Tohumların Dağılımı Üzerine Etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Adana.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.105

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.