VALENSİYA PORTAKALLARDA HASAT SONRASI Penicillium digitatum Sacc. VE Botrytis cinerea Pers.’NIN NE-DEN OLDUĞU ÇÜRÜKLÜKLERE KARŞI IMAZALIL VE THIABENDAZOLE’UN BİYOLOJİK ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

Davut Soner AKGÜL, Hülya ÖZGÖNEN, Ali ERKILIÇ

Abstract


Bu çalışmada, Valensiya çeşiti portakal meyvelerinde Penicillium digitatum ve Botrytis cinerea’nın neden olduğu çürüklüklere karşı thiabendazole (140 g/L) + imazalil (100 g/L)  ve imazalil (75 g/L)’in etkinlikleri araştırılmıştır. Thiabendazole + imazalil’in 100 litre suya 300, 400 ve 500 ml, imazalil’in ise 100 litre suya 500 ml’lik dozu denemeye alınmıştır. Bu fungisitlerin, meyvelerdeki P. digitatum veya B. cinerea infeksiyonlarından önceki profilaktik ve infeksiyondan sonraki sistemik etkilerini belirlemek amacıyla, patojenlerden tamamen ari olan meyvelerin kabuğu ekvator bölgesinden yaklaşık 1 mm derinlikte yaralanmış ve ardından bu fungisit solüsyonlarına ya da patojenlerin 106 spor/ml konsantrasyondaki spor süspansiyonlarına daldırılmışlardır. Uygulamaların amacına göre bu işlemlerden 24 saat sonra inokule edilen meyvelere fungisit uygulaması veya fungisit uygulananlara ise püskürtme şeklindeki patojen inokulasyonu yapılmış ve bu meyveler temiz plastik kasalar içerisinde iklim odasında tutulmuştur. Sadece imazalil içeren uygulamaların 7. ve 15. günlerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda Penicillium digitatum’a sistemik etki %90.9 ve 91.5, koruyucu etki 95.3 ve 95.3 olurken Botrytis cinerea’ya karşı sırasıyla %84.8 ve 57.9 ile %73.3 ve 63.4 olarak belirlenmiştir. Thiabendazole ve imazalil kombinasyonunun 500ml/100L konsantrasyonu Penicillium digitatum’un neden olduğu çürüklüğü %97.6 ila 98.9 arasında değişen oranlarda engellemiş ve ayrıca Botrytis cinerea’nın neden olduğu çürüklüğü ise %91.5-94.0 oranlarında azaltmıştır.


Keywords


Portakal; Penicillium digitatum; Botrytis cinerea; Imazalil; Thiabendazole

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.