Phenological and Pomological Characteristics of Some Asian Pear Cultivars in Ereğli-Konya

Mahmut Yavuz, Lütfi Pırlak

Abstract


This study was carried out on the four Asian pear varieties grown in Ereğli district of Konya province between 2017-2018. Within the scope of this work, some phenological and pomological characteristics of Hosiu, Kosiu, Hakko and Shinseiki cultivars were examined. 122,00 -206,00 g fruit weight, 58,97-72,78 mm fruit width, 47,85-70,01 mm fruit size, 2.80-5,48 kg cm-2 fruit firmness, 11,83-16,90 % total soluble solids and 1.02-5.66 % titratable acidity ratio were found as research results. As a result of this work on Asian Pear cultivars, in 2017, swollen bud term was carried out as 02-04 April, beginning of flowering 18-19 April, full bloom 23-25 April, harvest date 05-09 August and the period from blooming to harvest date is determined between 133-137 days. For 2018, swollen bud term was observed on 05-07 March, beginning of flowering was on 23-27 March, the full bloom was on 26-29 March, harvest date 14-16 August and the period from blooming to harvest date is determined between 141-143 days. As a result of this study, four Asian Pear cultivars' phenological and pomological characteristics were determined in Ereğli district. The obtained result is thought to be important for regional-based and country-based for fruit growing.

Keywords


Asian Pear, Phenological Properties, Pomological Properties, Ereğli

Full Text:

PDF

References


Akçay ME, Yücer MM (2008). Armut, İstanbul, Hasad Yayıncılık.

FAO, (2016), http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC

Şehirali S, Özgen M (1987). Bitki genetik kaynakları, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları.

Anonymous (2018). https://www.mgm.gov.tr/?il=Konya&ilce=Eregli (15.07.2018),

Yarılgaç T, Yıldız K (2001). Adilcevaz ilçesinde yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin bazı pomolojik özellikleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11 (2), 9-12.

Ünal A, Saygılı H, Hepaksoy S, Can H, Türküsay H (1997). Ege bölgesinde armut yetiştiriciliği ve seçilen bazı armut çeşitlerinin pomolojik özellikleri, Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova.

Karadeniz T, Şen S, (1990). Tirebolu ve çevresinde yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin pomolojik ve morfolojik özellikleri üzerinde araştırmalar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1),152-165.

Karlıdağ H, Eşitken A (2006). Yukarı Çoruh vadisinde yetiştirilen elma ve armut çeşitlerinin bazı pomolojik özelliklerinin belirlenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 16 (2), 93-96.

Aşkın M, Oğuz Hİ (1995). Erciş’te yetiştirilen ümitvar mellaki armut tiplerinde bazı meyve ve ağaç özelliklerinin tespiti üzerinde araştırmalar. II, Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1, 84-88.

Özdemir Y, Akcay ME, Ercisli S, Ozkan M, Ozyurt U (2016). Physical, chemical, sensorial and bioactive characteristics of local and standard pear cultivars in Turkey, Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 15(3),127-139.

Serdar Ü, Ersoy B, Öztürk A, Demirsoy H (2007). Saklı Cennet Camili’de Yetiştirilen Yerel Elma Çeşitleri, Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1, 575-579.

Ekici İ, Yıldırım A (2017). Asya armut (Pyrus pyrifolia) çeşitlerinin Uşak koşullarında morfolojik, fenolojik, pomolojik ve bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21 (1), 118-124.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.121

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.