Determination of Breed and Carcass Regions by Discriminant Analysis Considering the Fatty Acid Compositions in Lambs

Ali Karabacak, İsmail Keskin

Abstract


In this study, saturated fatty acid(SFA), monounsaturated fatty acid (MUFA), polyunsaturated fatty acid (PUFA), Trans fatty acid , conjugated linoleic acid (CLA), omega 3 (ω 3), omega 6 (ω 6), palmitic acid (C16: 0), margaric acid (C17: 0), stearic acid (C18: 0) and oleic acid (C18: 1 ω9) of 47 male lambs  belonging to 5 different sheep breeds (Akkaraman, Dagliç, Kivircik, Malya and Karacabey Merino) were used. With the discriminant analysis method, whether sheep breeds and carcass region (leg, shoulder, rib, and breast) could be classified correctly or not was investigated.

 At the end of the study, it was determined that when fatty acids were used, sheep breeds could be classified correctly in 57.3% and carcass regions in 70.2%. According to the results obtained, it was seen that the fatty acids resolved according to both sheep breeds and carcass regions. In this way, it can be said that by looking at the fatty acids content of the meat sample taken from any place, clues can be obtained about which sheep race or which carcass region it might belong to.


Keywords


Fatty Acids discriminant analysis Sheep breeds

Full Text:

PDF

References


Ünsal, A., 2000. Diskriminant Analizi ve Uygulaması Üzerine Bir Örnek. G.Ü.İ.İ.B.F., (3): 19-36.

Karacaoğlu, M., 2004. Anadolu Arısı Ege Ekotipi (A. m. anatoliaca) ve İtalyan arısı (A. m. ligustica) x Ege Ekotipi Melezi Arılarının Morfolojik Özel-likleri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 1 (2): 37 - 42.

Güler, A., Kaftanoğlu, O., Bek, Y., Yeninar, H., 1999. Türkiye’deki Önemli Balarısı (Apis mellifera L.) Irk ve Ekotiplerinin Morfolojik Karakterler Açısından İlişkilerinin Diskriminant Analiz Yöntemiyle Saptanması. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 23: 337-343.

Kocabaş, Z., Kesici, T., Dellal, G., 2002. Yapağıların Fiziksel Özellikleri Kullanılarak Sınıflandırıl-masında Diskriminant Analizinin Kullanılması. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi (Bildiri ve Poster Özetleri), 14-16 Ekim 2002, Ankara.

Gençer, H. V., Fıratlı, Ç., 1999. Orta Anadolu Ekotipleri (A. m. anatoliaca) ve Kafkas Irkı (A. M. cauca-sica) Bal Arılarının Morfolojik özellikleri. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 23 (1998)Ek sayı 1:107-113.

Karacaoğlu, M., Fıratlı, Ç., 1998. Bazı Anadolu Bal Arısı Ekotipleri (Apis mellifera natoliaca) ve Melezlerinin Özellikleri I. Morfolojik Özellikler. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 22 (1998) 17-21.

İlhan, F., Keskin, İ., Dağ, B., 2009. Akkaraman ve İvesi Yapağılarının Fiziksel Özelliklerinin Ayır-ma Analizi Kullanılarak Sınıflandırılması. 6. Zootekni Bilim Kongresi, 24-26 Haziran 2009, Erzurum.

Özdamar, K., 2004. Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi. Kaan Kitabevi, Ankaralianthus annuus L.) meal by micronization and air clas-sification processes. CyTA J. Food., 11: 398-403.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.133

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.