Adaptation of Some Blackberry Varieties in Konya Ecological Conditions

Fadime Altunbaş, Lütfi Pırlak

Abstract


This study was conduted to determine the adaptability of four blackberry varieties (Jumbo, Chester, Arphe, Boata) to the ecological conditions of Konya province in 2017-2018. For this purpose, phenological, pomological, chemical and plant properties of blackberry varietes were investigated. According to the research results; The first flowering took place on May 20 (Jumbo), 23 May (Chester), June 3 (Arphe), June 15 (Boata). The first harvest dates was July 5 (Jumbo and Chester), July 15 (Boata), July 22 (Arphe) and the last harvest dates are July 26 (Boata), 17 August (Arphe), 10 September (Jumbo), 16 September (Chester). On the other hand, after September 16 new fruits were produced by the Chester cultivar but could not be harvested owing to the fact that they did not mature. In terms of fruit weight, the highest values was determined in Jumbo (3.60 g) followed by Chester (2.82 g), Arphe (1.19 g), Boata (0.72 g) cultivars, respectively.

According to the research results, it can be said that Chester and Jumbo varieties are superior to other varieties and can be recommended for the Konya ecology.


Keywords


Blackberry Adaptation Phonology Morphology Pomology Konya

Full Text:

PDF

References


Ağaoğlu S, Çelik M, Atila S (2003). Bazı ahududu çeşitlerinin Ayaş (Ankara) koşullarına adaptasyonu üzerine ön değerlendirmeler, Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiri Kitabı, 319-324.

Ağaoğlu SY, Eyduran SP, Çelik M (2006). Bazı böğürtlen çeşitlerinin Ayaş (Ankara) koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiri Kitabı, Tokat: 231-236s.

Akbulut M, Kaplan N, Macit İ, Özdemir C (2003). Samsun Çarşamba Ovası koşullarına uygun böğürtlen çeşitlerinin belirlenmesi. I. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildirileri, 357-360.

Barut E (2004). Dünya ve Türkiye’de üzümsü meyve yetiştiriciliği ve ticareti, Türktarım Dergisi, 156, 60-67.

Cangi R, İslam A (2003). Bazı böğürtlen çeşitlerinin Ordu ekolojik koşullarına adaptasyonu üzerine araştırmalar (2000-2002 Gözlem Sonuçları), Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildirileri, 348-352.

Çetiner M, Yalçın N, Ağar T (1993). Nessy” ve “Theodor Reimers” böğürtlen çeşitlerinin in vitro klonal çoğaltılması, Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 55-64.

Esmek İ, Kızılcı G, Karadoğan B, Karadoğan NN (2011). Bazı böğürtlen (Rubus fructicosus L.) çeşitlerinin Erzincan yöresine adaptasyonu, Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4-8 Ekim. Yayın No:2, Şanlıurfa.

Gerçekçioğlu R, Özdemir Z, Güneş M, Edizer Y (2003). Bazı ahududu çeşitlerinin Tokat yöresine adaptasyonu [1999-2002 (4 Yıllık) Gözlem Sonuçları], Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiri Kitabı, 330-333.

Göktaş A, Demirtaş İ, Atasay A (2006). Bazı böğürtlen ve frenküzümü çeşitlerinin Eğirdir (Isparta) yöresine adaptasyonu. II, Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 151-156.

Hall H, Cohen D, Skirvin R (1986). The inheritance of thornlessness from tissue culture-derived ‘Thornless Evergreen’blackberry, Euphytica, 35 (3), 891-898.

İslam A, Çelik H, Aydın E, Yıldız A (2009). Bazı böğürtlen çeşitlerinin Hayrat ekolojik koşullarına adaptasyonu, III Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyomu, Kahramanmaraş, 2009, 96-104.

Kaplan N, Onur C, Demirsoy L, Demirsoy H (1999). Karadeniz Bölgesinde frenküzümü, ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi ve geleceği, Karadeniz Bölgesinde Üretim ve Pazarlama Sempozyumu, 112-118.

Kurt H, Turan A, Ruşen M (2003). Bazı ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin Giresun ekolojik koşullarına adaptasyonu (2000-2003 Sonuçları), Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiri Kitabı, 365-368.

Moore J (1984). Blackberry breeding [Rubus, subgenus Eubatus], HortScience, 19 (2), 183-185.

Onur C (1999). Bazı frenküzümü (Ribes spp.), ahududu ve böğürtlen (Rubus spp) çeşitlerinin evaluasyonu, Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 772-775.

Pehluvan M, Güleryüz M (2004). Ahududu ve böğürtlenlerin insan sağlığı açısından önemi, Bahçe, 33 (1), 51-57.

Poling EB (1997). Blackberries, Journal of Small Fruit & Viticulture, 4 (1-2), 33-69.

Pearson D (1976). The chemical analysis of foods 7th ed. Churchill Livingstone: 6-14, 200-222.




DOI: http://dx.doi.org/10.15316/SJAFS.2020.187

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.