Determination of damage Rate of Sunn pests (Eurygaster spp. and Aelia spp.) in Bread Wheat Varieties in Karatay (KONYA) District

Sümeyye Aydoğan, Levent Ünlü

Abstract


Abstract

The study was carried out in order to determine the damage rate of Sunn pests (Eurygaster spp. and Aelia spp.) in bread wheat varieties which brought to Konya Commodity Exchange and grown in 33 neighborhoods of Karatay which is the central district of Konya in during 2014-2018 harvest seasons. Samples were taken homogeneously from the bread wheat varieties brought to Konya Commodity Exchange from the neighborhoods with an automatic probe device in accordance with the ISO 24333 Sampling Standard. Analysis sample was taken from this sample in accordance with TS 2974 Wheat Standard and was cleaned and sieved from foreign materials. The grains that have been damaged by sunn pest damage have been determined, selected and weighed, and the damage rate of the grains by mass has been found. Protein and hectolitre values were also determined by measuring the remaining sample on the device working with the Near Infrared Transmission (NIT) principle. As a result of the research; In harvest season between 2014-2018, the average of Sunn pests damage in bread wheat coming from all districts of Karatay District is 1.1%, 0.8%, 0.9%, 0.9% and 1.1%, respectively determined as. It was determined to change that the average of sunn pest rate damage ranged between 0.8-1.5%, protein averages ranged between 12.7-14.1% and hectoliter weights between 76.8-79.4 kg in 2014-2018 harvest seasons.

 


Keywords


Sunn Pests, Bread Wheat, Protein, Hectoliter

Full Text:

PDF

References


Anonymous, 1998, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Süne-Kımıl Mücadelesi Rapor. Ankara, 1-25.

Anonymous, 2005, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hububatta Görülen Önemli Hastalık ve Zararlılar, Ankara, 1-25.

Anonymous, 2009, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistical Database, http://www.fao.org

Anonymous, 2018, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, online, Ankara, http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=30125&tipi=17⊆=0. Ziyaret Tarihi: 20 Şubat 2020

Anonymous, 2019, Toprak Mahsülleri Ofisi, Hububat Sektör Raporu 2018, TMO, Ankara, 1-10

Anonymous, 2020a, Konya Ticaret Odası, online, Konya, http://www.kto.org.tr/tarim-449s.htm. Ziyaret Tarihi: 21 Şubat 2020

Anonymous, 2020b, Google Haritalar, online, https://www.google.com/maps/place/Karatay. Ziyaret Tarihi: 21 Şubat 2020

Bilici, E., 2013, Konya İlinde Yaygın Yetiştirilen Buğday (Triticum spp.) Çeşitlerinde Süne (Eurygaster spp.) ve Kımıl (Aelia spp.) Emgili Dane Zararı ile Protein ve Hektolitre Ağırlıklarının Tespiti, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Konya.

Duman M, Gözüaçık C, Karaca V, Mutlu Ç., 2008, Süne Mücadelesinde Çiftçi Davranışları: Adıyaman-Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa Örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(4), 65-71.

Hüdaverdi, R.E. ve Muştu, M., 2018, Edirne İli Merkez İlçesine Bağlı Köylerde Yetiştirilen Farklı Buğday Çeşitlerinde Görülen Süne (Eurygaster Spp.) Ve Kımıl (Aelia Spp.) Zarar Oranları, III. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi, 5-6 Ekim 2018, Kiev-Ukrayna, Birinci Basım Aralık 2018

Karababa, E. ve Ozan, A. N., 1988, Effect of Wheat Bug (Eurygaster integriceps) Damage on Quality of a Wheat Varety Grown in Turkey, J. Sci. Food Agriculture 77, 399-403.

Kılıç H, Aktaş H, Kendal E, Altıkat A, Karahan T, Karaca V, Mutlu Ç, Duman M 2018. Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Durum Buğday Genotiplerinin Süne (Eurygaster integriceps Put.) Zararına Mukavemet Bakımından Değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(1), 1-12.

Lodos, N., 1986, Türkiye Entomolojisi (genel, uygulamalı ve faunistik), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir

Lorenz, K., Meredith, P., 1988, Insect Damaged Wheat. Effects On Starch Characteristic, Starch/Staerke 40 (4), 136-139.

Özbek, F. Ş. ve Fidan, H., 2010, Konya İlinde Buğday Üretiminde Ürün Kaybına ve/veya Fiyat İndirimine Neden Olan Hastalık ve Zararlıların İncelenmesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 27(2):92-97

Özkan, M. ve Babaroğlu N.E., 2015, TC Gıda ve Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Süne Kitabı, Ankara.

Türker, S., 2002, Buğday Ve Un Kalitesinde Süne-Kımıl Zararının Etkileri Ve Alınacak Önlemler, Konya Ticaret Borsası Dergisi, 5 (12), 25-27.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2020.216

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.