BILDIRCIN (Coturnix coturnix japonica) RASYONLARINA İLAVE EDİLEN EKMEK MAYASI (Saccharomyces cerevi-siae) VE LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN (Pediococcus acidilactici) PERFORMANS ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ

Sinan S. PARLAT, Rabia GÖÇMEN

Abstract


Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen ekmek mayası (Saccharomyces cerevisiae) ve laktik asit bakterilerinin (Pediococcus acidilactici) performans özelliklerine etkilerini belirleyebilmek için gerçekleştirilmiştir. On günlük yaşta ve karışık cinsiyette toplam 40 adet Japon bıldırcınının (Coturnix coturnix japonica) kullanıldığı bu denemede, her bir grup 10 bıldırcından oluşturulmuş ve hayvanlar bireysel olarak barındırılmıştır. Tesadüf parselleri deneme planına göre düzenlenen çalışmada, gruplar; (I) Kontrol, (II) Kontrol + ekmek mayası, (III) Kontrol + laktik asit bakterisi ve (IV) Kontrol + ekmek mayası + laktik asit bakterisi şeklinde oluşturulmuştur. Deneme 5 hafta sürmüş; yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı ve yem değerlendirme katsayısı haftalık olarak belirlenmiştir. Deneme rasyonlarına ağırlık/ağırlık (a/a) esasına göre; ekmek mayası ve laktik asit bakterisi % 0.1 seviyesinde ilave edilmiştir. Deneme sonunda, besi performans ölçütleri bakımından (canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısı) en yüksek değerler maya + laktik asit bakterisi içeren IV. grupta gerçekleşmiş, en düşük değerler ise probiyotiksiz kontrol grubunda kaydedilmiştir. Mevcut deneme bulgularına göre, bıldırcın rasyonlarında maya ve laktik asit bakterilerinin birlikte kullanımının daha uygun olabileceği söylenebilir.

Keywords


Bıldırcın; Saccharomyces cerevisiae; Pediococcus acidilactici; Performans

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.