KONYA İLİNDE TÜKETİME SUNULAN MEYVE VE SEBZELERDE PATOJEN FUNGAL FLORA VE BULUNUŞ ORANLARININ BELİRLENMESİ

Mehtap Hilal ÜNLÜ, Nuh BOYRAZ

Abstract


Bu araştırma 2003-2004 yıllarında Konya da tüketime sunulan meyve ve sebzelerde patojen fungal florayı ve bulunuş oranlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla iki yıl üst üste yapılan semt pazarı ve market surveylerinde 28 farklı sebze ve meyve türünde 20 farklı genusa ait 26 patojen fungus türü tespit edilmiş ve tanımlanmıştır. Tespit edilen ve tanımlanan fungal etmenler ve konukçuları aşağıda verilmiştir.

Botrytis cinerea domates, fasulye, biber, çilek, kabak ve patlıcanda, Rhizoctonia solani fasülye ve patateste, Colletotrichum circinans soğanda, Colletotrichum lindemuthianum fasülyede, Colletotrichum gloeosporioides elmada, Venturia inaequalis elmada, Venturia pirina armutta, Venturia inaequalis var. eriobotryae yeni dünyada, Albugo portulacae semizotunda, Albugo candida tere ve rokada, Alternaria spp. elma, limon, havuç, domates, maydanoz,ekşiot ve patlıcanda, Penicillium spp. limon, portakal, elma, armut ve sarımsakta, Bremia lactucae marulda, Peronospora spinacia ıspanakta, Puccinia porri pırasada, Sclerotinia sclerotiorum kabakta, Sclerotinia linhartiana ayvada, Rhizopus stolonifer çilekte, Ascochyta pisi bakla ve bezelyede, Gymnosporangium fuscum elmada, Entomosporium maculatum ayvada, Coryneum beijerinchii kayısıda, Phytophthora parasitica portakalda, Pythium sp. fasulyede, Cercospora beticola pazıda, Fusarium sp. havuçta tespit edilmiştir.

Bu fungal etmenlerden Botrytis cinerea, Penicillium spp. ve Alternaria spp.’nin diğer etmenlere göre daha fazla meyve ve sebze türünde varlığı saptanmıştır. Aynı zamanda surveylerde en fazla rastlanılan fungusun da limonlarda Penicillium spp. olduğu bulunmuştur.


Keywords


Fungal flora; meyve; sebze; Konya

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.