Evaluation of Agro-Industries According To Management Functions: Case of Konya Province

Gürhan Özaydın, Mithat Direk

Abstract


The study is to investigate the current situation in agricultural industry enterprises according to business functions.  The data used in the research were made voluntarily through face-to-face interviews.  The sample volume of the study was determined as 199 according to the quota (stratified purposive sampling) sampling method in the agro-industries of Konya, using TOBB data. According to the research results, it has been determined that the management functions in agro-industries are mostly carried out by business owners, business managers are generally male individuals, and their education level is generally at the undergraduate level. In agro-industries, raw materials are mostly (43.22%) brought from the province of Istanbul. It has been determined that the majority of agro-industries operate in national and international (71 enterprises) markets.  The majority of the exports (15.08%) in the analyzed agro-industries are allocated to Iraq. It is stated that the average annual turnover of agro-industries is approximately 61 million TL.  In agro-industries, income is one of the important factors used in determining the level of enterprises. When we look at the sector, it can be said that the existing industry consists of workshop-type family businesses rather than institutionalized companies and they have just started to institutionalize.

Keywords


Agro-Industries; Agro-Based Industries; Agro-linked Industries; Management Functions

Full Text:

PDF

References


Bakkaloglu Z (2018). Research and Development (R&D) Status of Food Industry in Turkey and Suggestions for Improvement. Academic Food Journal, 16, 183-191.

Christoforou A, Dachner N, Mendelson R, Tarasuk V (2018). Front of Package Nutrition References are Positively As-sociated with Food Processing. Public health nutrition, 21(1), 58-67.

Çelikkaya S (2010). Kobi’lerde Ar-Ge ve İhracat Desteği Gebze Organize Sanayi Bölgesi Üzerine Bir Araştirma. Department of Economics. Suleyman Demirel University. Isparta-Turkey

Dincer A (2010). İşletmelerin İnovasyon Gücünün Ölçümlen-mesi ve Eskişehir İlinde Faaliyette Bulunan Kobilerde Bir Uygulama. In Department of Business Administration. Dumlupinar University Institute of Social Sciences. Kütahya-Turkey

Doğan M (2013). Türkiye Sanayileşme Sürecine Genel Bir Bakış. Marmara Geographical Review, 28, 211-231. 2013.

Genç N (2017). Yönetim ve Organizasyon. 5th Edition Seçkin yayıncılık. Ankara 1-424.

Gül TG (2012). İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde, Teknoloji Geliştirme Faaliyetlerinin Firma Performansi Üzerine Etkilerinin Ölçülmesi. Social Sciences Institute. Ege University. İzmir-Turkey.

Hekimoğlu B, Altındeğer B (2012). Tarımda Sözleşmeli Üretim Modeli ve Samsun İli Yaklaşımı. TC Samsun Governorship Provincial Directorate of Food, Agriculture and Livestock. Samsun.

Herdem P (2014). Rekabet Avantajı Sağlamada Bir Araç Olarak Kümelenme: Konya Yazılım ve Ar-Ge Firmaları Üzerine Bir Alan Araştırması. In Industrial Engineering Department. Selcuk University. Konya -Turkey

Kahveci M (2015). Baş F. Üretim işletmelerinde ürün mamul geliştirmenin Ar-Ge departmanında teknik aşamaları ve bilgi teknolojilerinin kullanımı. Accounting and Auditing Review, 15: 75-88.

Keskin S (2014). Türkiye'de kadın girişimcilerin durumu. Journal of Entrepreneurship and Developmen, 9: 71-94.

Kobu B (2017). Üretim Yönetimi. Beta basım yayım. İstanbul.

KSO (2022). Konya Ekonomik Verileri. Konya: Konya Sanayi Odası (KSO).

Mazgal B, Bozoğlu B (2006). Samsun ilinde tarıma dayalı sanayinin geliştirilebilmesi üzerine bir araştırma. Depart-ment of Agricultural Economics. Ondokuz Mayiz Univer-sity. Samsun 1-114.

Mecek G (2020). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Uluslararası Tanımlama Ölçütleri ve Kavram-laştırılması, Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 6 (1), 29-55.

Moser CA, Stuart A (1953). An experimental study of quota sampling. Journal of the Royal Statistical Society. Series A (General), 116(4), 349-405.

Powers D, Xie Y (2008). Statistical methods for categorical data analysis (Vol. 2). Bingley: Emerald Group Publish-ing.

Tan S, Tepeli C, Everest B (2017). Investigation of R&D Potential of the Agricultural Industry Firms: Çanakkale Province Case. In International Conference On Eurasian Economies. Beykent University. İstanbul 379-385.

TÜRKPATENT (2022). Patent ve Faydalı Model Başvuru-larının NACE Sınıflandırmasına Göre Sektörel Dağılımı. https://www.turkpatent.gov.tr/patent-ve-faydali-model. web (Türk Patent ve Marka Kurumu).

Ulas F, Çakır C (2004). The Fields of Occupation, Socio-Economic Structures and Capacity Use of Agribusiness Firms in Van Province. Graduate school of natural scienc-es. Yuzuncu Yıl University. Van.

Unluer M, Günes E (2013). An Analysis of Factors Affecting Repayment of Agricultural Credits. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 30(2), 86-93.

Üçler YT, Karaçor Z (2015). Bölgesel Kalkınmada Üniversite-Sanayi İşbirliği Yöntemleri: Konya Üniversitelerinde ve Sanayisinde Bir Araştırma. Journal of Selcuk University Vocational School of Social Sciences. 18. 89-116.

Yağar F, Dökme S (2018). Niteliksel Araştırmaların Plan-lanması: Araştırma Soruları, Örneklem Seçimi, Geçerlik ve Güvenirlik. Gazi Journal of health sciences. 3, 1-9.

Yalcin H, Esengün K (2008). Food Regulation in EU-Turkey and Food Industry Farms Structure in Tokat. Journal of the Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 25, 37-49.

Yardımcı A, Müftüoğlu EB (2015). Üniversite Sanayi İşbirl-iğine Sanayi kesiminin Bakışı. Ankara University SBF Journal, 70, 815-838.

Yüksel O (2008). Uluslararası finansal raporlama standardı III kapsamında işletme birleşmeleri ve muhasebeleştirilmesi. Phd. Marmara University. İstanbul-Turkey.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2022.061

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.