KONYA KENT MERKEZİ YEŞİL ALAN SULAMASINDA KULLANILAN YERALTI SULARININ SU KALİTESİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ahmet Melih YILMAZ, Esra SARI

Abstract


Bu çalışma ile Konya İlindeki peyzaj alanlarının sulanmasında kullanılan veya kullanılabilecek mevcut yeraltı kuyu sularının sulama suyu kalitesi yönünden değerlendirilmesi yapılarak, peyzaj alanlarının sulanmasında kullanılabilirliği tespit edilmiştir. Çalışmada; Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait 17 farklı park ve yeşil alandan Nisan-Eylül 2006 arasında su örnekleri ile bu alanları temsilen 4 büyük parkın değişik noktalarından 30 cm ara ile 120 cm derinliğe kadar toprak örnekleri alınarak laboratuvarda gerekli analizleri yapılıp, yeraltı sularının park ve yeşil alan topraklarını nasıl etkilediği belirlenmiştir.

Araştırma sonunda kullanılan sulama suyu sınıfları genel olarak T2S1 ile T4S4 arasında çıkmıştır. Bor değerleri ise genel olarak 1 ppm den düşük bulunmuştur. Toprak örneklerinde ise; tuzluluk değerinin genel olarak toprak tuzluluğu sınırının altında olduğu, değişebilir sodyum yüzdelerinin (DSY) % 15’ten küçük olduğu, bor değerlerinin ise  birkaç örnek haricinde 1 ppm den küçük çıktığı tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; Yeşil alan sulamasında kullanılan sulardan Kozağaç ve Huzur Parkı suları hariç tuzluluk yönünden sulamaya uygun olmadığı, kontrollü sulama yapılması gerektiği bazı özel tedbirlerle ancak sulamada kullanılabileceği, bor açısından ise herhangi bir problem olmadığı belirlenmiştir. Araştırma alanındaki suların genellikle tuzlu olmasına rağmen, toprakta tuz birikiminin olmaması sulama suyunun gereğinden fazla verilmesi ve kış yağışları ile topraktaki tuzların yıkanması olarak açıklanabilir. 

Keywords


Yeşil alan; sulama suyu kalitesi; tuzluluk; bor; yeşil alan süs bitkileri.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.