AKKARAMAN KUZULARDA BESİ BAŞI VÜCUT ÖLÇÜLERİYLE SOĞUK KARKAS AĞIRLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN PATH ANALİZİ İLE ARAŞTIRILMASI

Ali KARABACAK, Uğur ZÜLKADİR, İbrahim AYTEKİN, İsmail KESKİN, Saim BOZTEPE

Abstract


Bu çalışmada, 14 baş Akkaraman kuzu 2.5 aylık yaşta sütten kesimden sonra besiye alınmış ve üç aylık besi sonunda kesilmişlerdir. Araştırma, besi başında alınan canlı ağırlık (X1), cidago yüksekliği (X2), göğüs çevresi (X3), göğüs derinliği (X4), but çevresi (X5) ve vücut uzunluğu (X6) ile soğuk karkas ağırlığı (Y) arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkileri belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada incelenen değişkenlerin sonuç değişkeni üzerine doğrudan etkilerini belirten Path katsayıları X1 için -0.1913, X2 için 0.6035, X3 için 0.7921, X4 için 0.1792, X5 için 0.3694, X6 için -0.8731 olarak tespit edilmiştir. Belirleme katsayısı (R2) ise % 80.6 olarak bulunmuştur. Soğuk karkas ağırlığına en fazla etki eden faktörlerin cidago yüksekliği, göğüs çevresi ve vücut uzunluğu olduğu belirlenmiştir.

Bu sonuçlara göre, soğuk karkas ağırlığı bakımından yapılacak bir seleksiyonda cidago yüksekliği, göğüs çevresi ve vücut uzunluğunun dolaylı seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği besicilikte bu özelliklerin dikkate alınmasıyla karlılığın artırılabileceği söylenebilir.


Keywords


Akkaraman; Path analizi; Korelasyon katsayısı; Kısmi regresyon katsayısı

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.