BAZI YAZ BUDAMASI UYGULAMALARININ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMLERDE VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ

Ali SABIR, Hatice BİLİR, Semih TANGOLAR

Abstract


Guyot terbiye şekli verilmiş King’s Ruby ve 2B-56 çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde 1/3 oranında salkım kesimi ve uç alma uygulamaları ile bunların kombinasyonlarının bazı kalite özellikleri ile verim üzerine etkilerinin araştırıldığı bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne ait Araştırma ve Uygulama Bağında 2006 yılında yürütülmüştür. Uygulamalar tane tutumunu takiben yapılmış olup dip sürgünü ve filiz alma işlemleri deneme kapsamındaki omcalara standart olarak uygulanmıştır.

Salkımların 1/3’ünün makasla kesimi King’s Ruby çeşidinde salkım ağırlığı, salkım genişliği, tane eni, tane boyu ve tane kabuk rengi (Hue açısı) özelliklerini artırırken; 2B-56 çeşidinde tane ağırlığı ve şıradaki asit içeriğinde bir miktar artışlar sağlamıştır. Sürgünlerin üst salkımdan sonra 5 adet yaprak bırakılması suretiyle uygulanan uç alma ise King’s Ruby çeşidinde tane ağırlığı, SÇKM ve asit değerlerinde artış sağlamıştır. Her iki uygulamanın birlikte yapılması ise omca başına verimi arttırıcı yönde etki yapmıştır.


Keywords


Yaz budaması; verim; kalite; King’s Ruby; 2B-56

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.