BAZI BODUR TAZE FASULYE (Phaseolus vulgaris L.) ÇEŞİTLERİNİN KONYA KOŞULLARINDA VERİM VE BAZI KALİTE UNSURLARININ BELİRLENMESİ

Musa SEYMEN, Önder TÜRKMEN, Mustafa PAKSOY

Abstract


Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma arazisinde bazı bodur taze fasulye çeşitlerinin verim ve bazı kalite unsurlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede bitkisel materyal olarak, Nadide, Massay, Nova, Gina,  Sarıkız, Romano, Bourgondia ve Goffora olmak üzere toplam 8 ticari çeşit kullanılmıştır.

Araştırmada; çeşitler arasında verim ve verim unsurları önemli düzeyde farklılık göstermiştir. En yüksek verim Sarıkız (1551 kg/da)  çeşidinden elde edilmiş, en düşük verim ise Bourgondia (605 kg/da) çeşidinden alınmıştır. Bitki başına verim ve bitki başına bakla sayısında Sarıkız ilk sırada yer almış, Bourgondia çeşidi ise son sırada yer almıştır. Bakla kalınlığında Sarıkız (7.9 mm), Bourgondia (7.8 mm) ve Nadide (7.6 mm) ilk sıralarda bulunmuş, Massay (6.7 mm) bakla kalınlığı ile son sırada bulunmuştur. Ortalama bakla genişliğinde (15.3 mm) Romano çeşidi ilk sırayı alırken, (13.9 mm) Massay Toros son sırada bulunmuştur. Bakla başına tohum sayısı yönünden Nadide çeşidi (7.5 adet/bakla) en iyi değeri alırken Nova Genta (6.7 adet/bakla) ise en düşük değeri almıştır.  Ortalama bakla boyu istatistiki anlamda önemsiz bulunmuştur. 


Keywords


Fasulye; Phaseolus vulgaris; çeşit; verim

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.