Ergani İlçesinde Seçilen Badem (Prunus amygdalus L.) Genotiplerinin Performanslarının Belirlenmesi

Mikdat ŞİMŞEK, Hakan YILDIRIM, Kadir Uğurtan YILMAZ

Abstract


Bu çalışma 2005 ve 2006 yıllarında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde performansları yüksek olan badem genotiplerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Başlangıçta 80 badem genotipi işaretlenmiştir. Bu genotipler üzerinde yapılan gözlem ve değerlendirmelere göre belirli seleksiyon kriterleri esas alınarak, tartılı derecelendirmeye tabi tutulmuşlardır. Çalışma sonucunda performansları en yüksek olan 7 badem genotipi (ER–3, ER–12, ER–20, ER–33, ER–47, ER–54 ve ER–71) seçilmiştir. Bu genotiplerin sırasıyla iç badem ağırlığı 0.66- 1.33 g, iç badem boyu 16.15- 22.70 mm, iç badem genişliği 8.71-11.70 mm, iç badem kalınlığı 7.41-10.82 mm, iç randımanı %22.93-56.20, kabuklu meyve ağırlığı 1.99-3.59 g, kabuklu meyve boyu 23.75-34.57 mm, kabuklu meyve genişliği 16.00-20.51 mm ve kabuklu meyve kalınlığı 12.64-15.23 mm arasında değiştiği tespit edilmiştir. Seçilen genotiplerde çift içlilik ve ikiz içlilik bulunmamıştır. Bütün genotiplerde sağlam iç oranı % 100 olarak bulunmuştur. Çiçeklenmeye göre en düşük 712 ve en yüksek 799 puan olarak bulunmuştur. Ayrıca, kaliteye göre en düşük 690 ve en yüksek 776 puan olarak saptanmıştır.

Keywords


Badem; Ergani ilçesi; meyve performansı; seleksiyon.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.