Konya ve Civarı Gıda Sektöründe Çalışan İşçilerin Boğaz ve Burun Kültürlerindeki Staphylococ-cus aureus Dağılımı

Yusuf DURAK, Mustafa Onur ALADAĞ, Ahmet UYSAL, Döndü AKIN

Abstract


Ocak-Aralık 2008 tarihleri arasında Konya ve civarı gıda sektöründe çeşitli iş kollarında çalışan toplam 1772 işçinin burun ve boğaz kültürleri alınarak Staphylococcus aureus taşıyıcılıkları tespit edilmiştir. Steril eküvyonlu çubuklarla erkek ve kadın işçilerden alınan burun ve boğaz kültürleri uygun besiyerlerine ekilerek geleneksel biyokimyasal teknikler ile S. aureus suşları identifiye edilmiştir. Burun ve boğaz kültürlerinden alınan örneklerden 277 (% 15.6) S. aureus bakterisi izole edilmiştir. Bu izolatların 238’i (%13.4) burun kültüründen 29’u (%1.6) boğaz kültüründen elde edilirken, hem burun hem de boğaz kültüründen aynı anda elde edilen 5 (% 0.28) izolat belirlenmiştir. 277 S. aureus suşunun 271’i (% 15.3) erkek işçilerden, 6’sı (% 0.3) kadın işçilerden izole edilmiştir.

İncelemeler sonucu gıda sektöründe çalışan işçilerin S. aureus taşıyıcılık oranının yüksek olması, kişisel hijyenin önemine dikkat çekmektedir. İşçilerin hijyen konusunda eğitilmeleri ve işçilerin portör muayenelerini düzenli yapılması Stafilokok kaynaklı besin zehirlenmelerini önleme açısından önemlidir.


Keywords


Boğaz taşıyıcılığı; burun taşıyıcılığı; gıda işçileri; Staphylococcus aureus,.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.