Farklı Zamanlarda Hasat Edilen Şeker Pancarında (Beta vulgaris saccharifera L.) Verim, Kalite ve Hasat Kayıplarının Belirlenmesi

Rahim ADA, Fikret AKINERDEM

Abstract


Bu araştırma, farklı zamanlarda hasat edilen şeker pancarı kökgövdelerinde verim, verim unsurları ve makinalı hasat kayıplarını belirlemek amacıyla 2007, 2008 yıllarında Konya-Ilgın ekolojik şartlarında yürütülmüştür. Araştırma“Tesadüf Bloklar Deneme Deseni”ne göre, dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede, şeker pancarı kökgövdeleri beş farklı tarihte (15 Eylül, 1 Ekim, 15 Ekim, 1 Kasım, 15 Kasım) hasat edilmiştir.

Araştırmada; kökgövde verimi, yaprak verimi, şeker oranı, şeker verimi ve makinalı hasat kaybına ait tespit ve analizler yapılmıştır. En yüksek değerler kökgövde veriminde 15 Kasım (8088 kg/da), yaprak veriminde 1 Ekim (3075 kg/da), şeker oranında 15 Ekim (% 18.78), şeker veriminde 15 Kasım (1401 kg/da) ve makinalı hasat kaybında ise 1 Ekim (% 17.95) hasadından elde edilmiştir.

Araştırma sonucuna göre, yöre koşullarında şeker pancarında hasadın kökgövde ve şeker veriminin en yüksek ve makinalı hasat kayıplarının en az olduğu 15 Kasım tarihinde yapılması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.


Keywords


Şeker pancarı; hasat zamanı; kökgövde verimi; şeker oranı; makinalı hasat kaybı; hasat tekniği

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.