Bazı Kimyasal ve Mekanik Uygulamaların Elma Fidanı Üretiminde Dallanma Üzerine Etkileri

İsmail Hakkı KALYONCU, Süleyman AKOL, Ali TURAN

Abstract


Bu araştırma; 2009 yılında, Isparta-Eğirdir ekolojik şartlarında, M9 elma klon anacı üzerine aşılı Jersey Mac, Summer Red, Galaxy Gala, Granny Smith, Fuji ve Braeburn elma çeşitlerine ait fidanlarda bazı kimyasal [6-Benzyladenine (6-BA), Promalin (6-BA+GA4+7)] ve mekanik uygulamaların dallanma üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada yapılan fidan boyu değerlendirmelerinde, en uzun boylu fidanlar Braeburn çeşidi fidanlarında, 450 ppm Promalin uygulamasından (142.37 cm) elde edilmiştir. Yan dal oluşturan fidanların değerlendirildiğinde, 550 ppm 6-BA uygulamasıyla Braeburn çeşidinde (7.30 adet/fidan) ve 550 ppm 6-BA uygulamasıyla yine Braeburn çeşidinde (6.83 adet/fidan) en fazla dallı fidanlar elde edilmiştir. Dal açısı değerlendirmelerinde, Summer Red çeşidinde (60.110) Kontrol grubunda, Dal sıyırma uygulamasında, Summer Red (59.080) çeşidinden ve 550 ppm Promalin uygulamasında, Granny Smith çeşidindeki (57.790) fidanlarda en geniş açılı dal elde edilmiştir. TSE bodur meyve standartlarına göre yapılan değerlendirmelerde, kontrol uygulamasına bırakılan fidanlar (% 100), 450 ile 550 ppm Promalin uygulaması yapılan fidanlar (% 99), dal sıyırma uygulaması (% 98) ve Uç alma 3 uygulaması (% 97) yapılan fidanlar 1. kalite fidan sınıfına girmiştir. Araştırmada, çeşitler arasında en kaliteli fidanlar sırasıyla Jersey Mac (% 99), Braeburn (% 98), Galaxy Gala (% 97) ve Granny Smith (% 96) çeşitlerinden elde edilmiştir.


Keywords


elma; çeşit; M9 anacı, dallı fidan

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.