Konya’da Halkın Tüketimine Sunulan Bazı Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinde Pestisit Kalıntı Düzeyleri
Abstract
Bu çalışmada, Konya’da halkın tüketimine sunulan alanlardan toplanan, 63 adet elma, armut ve ayva örneklerinde, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında analizlenen örneklerdeki kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi (TGK)’ nin tolerans değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir.
Toplam 63 adet yumuşak çekirdekli meyve örneğinde yapılan çalışma sonucunda, 43 numunede en az bir pestisit kalıntısına rastlanmıştır. Kalıntı rastlanan numuneler toplam numunenin % 68’ini temsil etmektedir. Araştırma bulgularına göre, bir elma numunesinde kullanımı tamamen yasak olan Thiabendazol (TGK tolerans değeri 10 μg/kg)’un 15 μg/kg, diğer bir elma numunesinde ise 6 μg/kg düzeylerinde olduğu; yine iki ayva numunesinde kullanımı yasak olan Chlorpyrifos’un 8.0 ve 5.0 μg/kg düzeylerinde olduğu bulunmuştur. Ayrıca bir armut numunesinde de 147 μg/kg Amitraz’ın TGK’nın tolerans değeri olan 50 μg/kg değerinin yaklaşık 3 katı düzeyde olduğu tespit edilmiştir.Keywords
Pestisit; Kalıntı; Elma; Armut; Ayva
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.