İç Anadolu Bölgesinde Fasulye Tohumlarında Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola Bu-laşıklılığının Belirlenmesi

Dilek KENDİ, Kubilay Kurtuluş BAŞTAŞ

Abstract


Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola, fasulyelerde haleli yanıklık hastalığına sebep olan, tohumla taşınan ve ciddi zararlara yol açan bakteriyel etmendir. İç Anadolu Bölgesindeki 12 ilden ve ekonomik anlamda fasulye ekimi yapılan alanlardan, ekilen arazi büyüklüğü esas alınarak, tohum örnekleri toplanmıştır. Patojenin izolasyonu ve tanısında; Nutrient Agar (NA), Modified sucrose peptone (MSP), King B besi yerlerinde gelişim, levan oluşumu, 37 °C’de gelişim, oksidaz reaksiyonu, pektolitik aktivite testi, arginine dehidrolaz testi, karbon kaynaklarının kullanımı, arbutin ve jelatinin hidrolizi, nitrat indirgenmesi, H2S üretimi, tütün yaprağında (cv. White Burley) aşırı duyarlılık reaksiyonu testleri esas alınmıştır. Patojenisite testlerinde, Dermason çeşidi fasulye bitkilerine yapılan 108 hücre/ml P. s. pv. phaseolicola süspansiyonu ile inokulasyon sonucu tipik yaprak lekeleri gözlenmiştir. Etmeninin moleküler tanısı, Bio-PCR yöntemi ve phaseolotoksin geninin amplifikasyonu ile tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, toplam 175 kuru fasulye tohumu örneğinin 38’inde Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola tespit edilmiş ve İç Anadolu Bölgesinde etmenin fasulye tohumlarında bulaşıklılık oranı %21,71 olarak belirlenmiştir. 


Keywords


fasulye; tohum; Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola; Bio-PCR

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.