Anadolu Merinosu Kuzularında Besi Başı Canlı Ağırlığının Besi Performansı ve Karkas Karakterlerine Etkisi II. Kesim ve Karkas Karakterleri

Özcan ŞAHİN, Saim BOZTEPE

Abstract


Bu araştırma entansif besi şartlarında canlı ağırlıkları dikkate alınarak 7 ’şer başlık üç gruba ayrılan üç aylık 21 baş erkek Anadolu Merinosu kuzunun kesim ve karkas özellikleri saptanarak en uygun besi başı ağırlığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kuzular besi başı ağırlıkları 25, 30 ve35 kgolacak şekilde üç gruba ayrılmış ve besi 63 gün sürmüştür.  Besi sonunda bu gruplarda kesim, sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları sırasıyla 44.28, 49.21,54.50 kg; 20.05, 22.50,25.28 kg; 19.64, 21.85,24.77 kg; karkas randımanları ise sırasıyla % 44.36, 44.39 ve 45.45 olarak bulunmuştur. Kesim ağırlığı, sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları bakımından gruplar arasındaki farklar istatistik olarak önemlidir (p< 0.01). Besi başı ağırlığı 25, 30 ve35 kgolan kuzularda pirzola örneklerinde (6. ve 12. kaburgalar arası ) yapılan analizler sonucu sırasıyla kas oranları % 45.9, 49.8, 45.8; kemik oranları %22.8, 23.3, 23.3; kabuk yağı oranları  % 14.5, 12.9, 14.2; kas arası yağı oranları %12.5, 10.3, 12.6;  toplam (kabuk+kas arası ) yağ oranları  % 27.0, 23.2, 26.8 ve atılan kısım oranları % 2.9, 2.6 ve % 2.5 olarak bulunmuştur. Ancak gruplar arasında görülen farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, besi başı ağırlığı farklı olan Anadolu Merinosu erkek kuzularında canlı ağırlık bakımından gözlenen farklar besi süresince korunmuş ve bu farklar karkas özelliklerine de yansımıştır. Ancak pirzola örneklerinde doku kompozisyonu bakımından gruplar arasında gözlenen farklılıklar istatistiki olarak önemsiz olmuştur. Anadolu Merinosu erkek kuzularının yaklaşık 55kg canlı ağırlığa ulaşana kadar, karkasta aşırı bir yağlanma olmaksızın beside tutulabilecekleri söylenebilir.


Keywords


Anadolu Merinosu; Kuzu Besisi; Kesim ve Karkas Özellikleri; Karkasta Doku Kompozisyonu

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.