Altın Çilek (Physalis peruviana L.), Pepino (Solanum muricatum Ait.) ve Passiflora (Passiflora edulis Sims) Tropikal Meyvelerinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ve Antioksidan Aktiviteleri

Nilda ERSOY, Yavuz BAĞCI

Abstract


Bu çalışmada Mersin bölgesinde yetiştirilen altın çilek (Physalis peruviana L.), pepino (Solanum muricatum Ait.)
ve passiflora (Passiflora edulis Sims.) tropikal meyve türlerinin meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve uzunluğu, meyve en/boyoranı, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik, meyve rengi ve antioksidan içerikleri gibibazı fiziko kimyasal özellikleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, meyve ağırlığı bakımından altın çilek meyvesi2.268 g, pepino 203.263 g ve passiflora meyvesi 44.210 g. olarak bulunmuştur. Meyve en/boy oranı altın çilekde 0,914;pepinoda 0.946 ve passiflorada 0.864 olmuştur. Suda çözünebilir toplam kuru madde bakımından altın çilek %14.133pepino % 5.515 ve passiflora ise % 15.400 değerlerini vermişlerdir. Diğer taraftan pH seviyeleri altın çilek meyve suyunda4.467, pepinoda 5.340 ve passiflorada ise 3.833 olarak ölçülmüştür. Aynı zamanda titre edilebilir asitlilik açısından sitrikasit en baskın asit olup, altın çilek meyve suyunda %1.827, pepinoda % 0.026 ve passiflorada %1.429 oranlarında belirlen-miştir. Elde edilen meyve renk ölçüm değerleri olan L (parlaklık, 100 = beyaz, 0 = siyah), a (+, kırmızı; -, yeşil) ve b (+
sarı; -, mavi) sırasıyla altın çilek meyveleri için 56.620, 5.450, 31.980; pepino meyveleri için 69.122, -2.294, 23.347 vepassiflora meyveleri için ise 50.594, 2.504, 23.498 olarak bulunmuştur. Bunlara ek olarak, toplam antioksidan aktivitesi enyüksek passiflora meyvelerinde olup, bunu pepino ve altın çilek meyveleri izlemiştir.


Keywords


Physalis peruviana L.; Solanum muricatum Ait.; Passiflora edulis Sims, fizikokimyasal özellikler; antiok-sidan aktiviteleri

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.