Domates seralarında Kurşuni Küf hastalığının Biyolojik ve Kimyasal Kontrolünde Borun Arttırıcı Etkisi

Fahri YIGIT, Omür BAYSAL, Yasemin Y. OZKAN

Abstract


Bu çalışmada, Domateste Kurşuni küf hastalığının kimyasal ve biyolojik kontrolü üzerine borun etkisini saptamak için, bor elementinin üç farklı dozunun (0, 30, 60, 90 ppm) hastalığı engelleyici etkisi test edilmiştir. In vitro’da bor-fungusit kombinasyonunun Botrytis cinerea’nın miselyal gelişimi üzerine etkisini tespit etmek için, her bir bor dozu fungusitlerden Iminoctadine (450 ppm), Fenhexamide (1 ppm) ve Cyprodinil (%37).+ Fludioxonil (%25) (600 ppm) ile birlikte kombine bir biçimde uygulanmıştır. Ayrıca borun tek başına B. cinerea’nın gelişimi üzerine etkisini belirmek amacıyla üç farklı doz denenmiş (30, 60 ve 90 ppm) ve fungusun miselyal gelişiminin 90 ppm’de kontrole göre % 36.47 oranında engellendiği tespit edilmiştir. 90 ppm Bor içeren ortamda ise Bacillus subtilis Y 1336’nin B. cinerea’ye karşı antibiyozis etkinliğinin arttığı saptanmıştır. Fenhexamide ve Cyprodinil (%37).+ Fludioxonil (%25)’in %25 azaltılmış ticari dozları ile 90 ppm bor uygulaması sonucu, doğal olarak hastalıkla bulaşık seralarda enfeksiyon oranın fungusitlerin tek başına uygulandığı kontrole göre, istatistiksel derecede önemli bir düşüş olduğu belirlenmiştir. B. subtilis Y 1336’ın 90 ppm bor ile kombine uygulanması sonucu enfeksiyonun biyolojik ajanı bakterinin tek başına uygulandığı kontrole göre daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir.


Keywords


Bor; Botrytis cinerea; fungisid; kombinasyon; kontrol

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.