Trichoderma harzianum T22 Irkının Farklı pH ve Tuz Konsantrasyonlarına Adaptasyonu ve Domateste Fu-sarium oxysporum f.sp. radicis- lycopersici ’in Biyolojik Kontrolünde Kullanılması

Fahri YİĞİT

Abstract


Biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılan Trichoderma harzianum (T22)’un farklı tuz konsantrasyonlarına karşı reaksiyonunu belirlemek amacıyla, farklı oranlarda sodyum klorür içeren PDA (Patates dekstroz agar) ortamında T22 geliştirilmiştir. Daha sonra T22’nin domateste kök ve kök boğazı çürüklüğüne sebep olan Fusarium oxysporum f.sp. radicis’e karşı misel gelişimini engelleyici etkisi iki farklı pH (5, 8) seviyesinde ve beş farklı NaCI konsantrasyonunda (0.25, 0.50, 0.75, 1,0, 1.25 M) test edilmiştir. Çalışmalar neticesinde in vitro koşullarda yürütülen fungusun miselyal gelişimi ve sporulasyonu artan tuz konsantrasyonuna bağlı olarak sırasıyla %12.94-54.12 ve %85.07-95.14 arasında engellendiği tespit edilmiştir. 50 M NaCI üzerindeki konsantrasyonlarda sporulasyonun gerçekleşmediği görülmüştür. Sürekli artan tuz konsantrasyonlarında gelişmeye bırakılan fungusun NaCI’a karşı düşük de olsa bir adaptasyon sağladığı belirlenmiştir. Fungusun miselyal gelişimi %2.35-3.54 oranlarında düşük derecede engellenmiş, sporulasyonda ise 0.6-1.5 x105 bir artış gerçekleşmiştir. Tuzlu koşullara adaptasyon sağlamış olan izolatın normal izolata göre F. oxysporum f.sp. radicis ile bulaşık seralarda  kök ve kök boğazı çürüklüğünü %3.2 oranla daha fazla kontrol edebildiği belirlenmiştir.


Keywords


Trichoderma harzianum; pH; tuz; adaptasyon; Fusarium oxysporum f.sp. radicis

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.