Canlı Ekmek Mayasının Taze Fasulyede Meloidogyne incognita Zararını Kontrol ve Verim ile Kalite Üzerine Etkisi

Mahmoud M. Ahmed YOUSSEF, Wafaa M.A.. El–NAGDI

Abstract


Araştırmada, biyolojik yönden aktif içeriği olan, sukroz, siyah bal ve molassesses ilave edilmiş Saccharomyces cerevisiae mantarı ile tarla şartlarında çalışılmıştır. Fermentasyon sonrası, maya kültürü % 0.25, 0.50 ve 1 konsantrasyonlarda kullanılarak, fasulye altvaryetesi olan Paulista’da kök nematoduna yol açan Meloidogyne incognita (Kofoid & White) Chitwood’nın biyokontrolündeki etkisine bakılmıştır. Tüm uygulamaların istatistiki olarak önemli seviyede (P≤0.01 and 0.05) köklerdeki M. incognita galeri sayısında ve yumurta miktarında azalmaya yol açtığı belirlenmiştir. Galeri ve yumurta yoğunluğundaki % cinsinden azalma ile uygulanan konsantrasyonlar arasında negatif korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Uygulamadan 1 ay sonra, sukroz ile aktive edilen maya kültürlerinde, en yüksek maya konsantrasyonu; galerilerde en fazla azalmaya yol açmıştır (66.7%) ve bunu sırasıyla normal ve düşük dozlar takip etmiştir (% 55.6 ve 44.4). Bunun yanı sıra, siyah bal ile aktive edilen mayalarda, galeri sayısında konsantrasyonlara bağlı olarak sırasıyla %77.8, 66.7 ve 33.3 oranlarında azalma meydana gelmiştir. Molasses ile aktive edilenlerde ise en yüksek azalma %77.8 ile en yüksek konsantrasyonda iken, bunu sırasıyla diğer iki konsantrasyon takip etmiştir (%66.7). Üç ay sonra (hasatta), aynı uygulamalar; nematod parametrelerinde yine aynı eğilimi göstermiştir. Benzer olarak, farklı materyaller ile aktive edilen mayalar, bakla üretim kantitesini (adet ve ağırlık yönünden) ve kalitesini (protein ve karbonhidratlar) artırırken, test konsantrasyonları ile pozitif korelasyon olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlara göre, maya konsantrasyonlarının artırılması; nematod kontrolüne ilaveten bitki beslenmesine de olumlu yönde etki etmektedir.  


Keywords


aktivatörler; ekmek mayası; Meloidogyne incognita; taze fasulye.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.