Astragalus schizopterus’da In vitro Rejenerasyon Sisteminin Araştırılması

Mustafa YORGANCILAR, Refik ERKOYUNCU

Abstract


Bu araştırmada, endemik Astragalus schizopterus Boiss.’in çimlenme ve in vitro rejenerasyon yeteneği araştırılmıştır. Karşılaşılan çimlenme probleminden dolayı A. schizopterus bitkisinin tohumları, zımparalama, bisturi ile çizme ve hidroklorik (HCl) asit ile muamele gibi uygulamalara tabi tutulmuştur. En iyi çimlenme oranı (% 96.7) bisturi ile çizilen tohumlardan elde edilmiştir.

Aseptik şartlarda yetiştirilen fidelerden alınan yaprak ve yaprak sapı eksplantları 2.0, 4.0, 8.0 mg/l 2,4-Dx0.5 mg/l KIN içeren MS veya B5 ortamları, 0.0, 0.5, 1.0, 2.0, 5.0 mg/l 2,4-DxKIN içeren MS ortamları, 2.0, 4.0 mg/l IAAx0.5 mg/l ZEA ile 0.5 mg/l IAAx2.0, 4.0 mg/l ZEA içeren MS besin ortamlarında, hipokotil eksplantı 1.0, 2.0, 4.0 mg/l 2,4-Dx0.5 mg/l BAP veya KIN içeren MS ortamlarında, adventif sürgün rejenerasyonu veya somatik embriyo uyarımı için kültüre alınmıştır.

Sonuç olarak A. schizopterus’ta denemeye alınan eksplantlardan çoğunlukla yumuşak veya sert yapılı ve embriyogenik olmayan kalluslar elde edilmiştir. Rejenerasyon ortamına alınan kalluslarda herhangi bir sürgün rejenerasyonu görülmezken, bazı ortamlarda kök oluşumu gözlenmiştir.


Keywords


Astragalus; Bitki Büyüme Düzenleyicileri(BBD); B5; Çimlenme; Kallus; MS

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.