Konya Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Karabuğdayın (Fagopyrum esculentum Moench) Bazı Kalite Özelliklerinin Araştırılması
Abstract
Bu çalışmada, Konya ekolojik koşullarında yetiştirilen karabuğdayın; nem, kül, karbonhidrat, ham protein ve yağ miktarları ile yağ asidi (doymuş ve doymamış) ve mineral (makro ve mikro elementler, ağır metaller) bileşenleri incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre nem, kül, karbonhidrat, ham protein ve yağ miktarları sırasıyla (%) ; 9,47; 2,12; 74,58; 11,20 ve 2,63 olarak bulunmuştur. Toplam doymuş ve doymamış yağ asitleri ise sırasıyla % 20,18 ve % 76,37’ dir. Doymuş yağ asitlerinden en yüksek palmitik asit (% 15.87) bulunurken, doymamış yağ asitlerinden oleik asit (% 39.73) tespit edilmiştir. Bazı makro, mikro besin elemntleri ve ağır metallerden azot ( % N ), fosfor (P), demir ( Fe), çinko (Zn), kurşun (Pb) ve krom (Cr) ppm olarak sırasıyla; % 1,79; 3666,70; 87,94; 22,29; 3,18 ve 0,47 olarak bulunmuştur.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.