Manisa, Soma İlçesi Yeşil Alanlarında Kullanılan Tasarım Bitkilerinin Belirlenmesi ve Doğal Bitki Örtüsünden Yararlanma Olanakları

Füsun ERDURAN, İlknur GÜNAL

Abstract


Ülkemizin sahip olduğu zengin doğal bitki örtüsünün kentsel tasarımlarda etkin olarak kullanımının kent ekolojisine katkı sağlayacağı gerçeğinden hareketle bu çalışmada, Manisa-Soma ilçesinin kentsel yeşil alanları ve doğal bitki örtüsü incelenmiştir.

Soma ilçesinde sanayinin hızlı gelişimi beraberinde çarpık bir kentleşme oluşturmuştur. Kent-doğa ilişkisini kurarak dengeli bir ekolojik ortam oluşturan yeşil alanların hızla yapılara terk edilmesi ve sanayinin oluşturduğu kirleticiler, Soma ilçesini sağlıksız bir kentsel alan haline getirmiştir. Bu sorundan hareketle kentsel yeşil alanlar incelenmiş ve doğal örtüdeki türlerden bitkisel tasarımlarda kullanımların artırılması önemli görülmüştür.

Çalışmanın materyali Manisa Soma ilçesinde yer alan tasarım bitkileri ve Soma ilçesinin doğal bitki örtüsüdür. Çalışmanın yöntemini yerinde yapılan inceleme ve arazi çalışmaları oluşturmaktadır.

Çalışmada Soma ilçesinde tasarım bitkisi olarak kullanılan 42 familyaya ait 100 tür bitki tespit edilerek sınıflandırılmıştır. Aynı zamanda bölge florasından tasarım bitkisi olarak kullanıma uygun 38 familyaya ait 88 tür bitki belirlenerek bunların tasarım bitkisi olarak kullanım olanakları ve nitelikleri tablo halinde verilmiştir. Doğal örtüde yer alan bitkilerle kent yeşil alanlarında kullanılanlar karşılaştırılmıştır. Çalışmada doğal örtüde yer alan ve tasarım bitkisi olarak kullanıma uygun 28 ağaç, ağaççık ve çalı ile, 25 adet mevsimlik ve çok yıllık bitki türüne kent yeşil alanlarında yer verilmediği belirlenmiştir.


Keywords


Doğal Bitki Örtüsü; Kentsel Tasarım; Soma; Tasarım Bitkileri

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.