Adsorban ve İyon Değiştirici Reçine Uygulamasının Üzüm Pekmezlerinin Mineral Madde İçeriğine Etkisi

Hacer ÇOKLAR, Mehmet AKBULUT

Abstract


Bu çalışmada aktif karbon, Amberlite® XAD-16 adsorban reçineleri ile Dowex® 50Wx8-100 iyon değiştirici reçinesinin üzüm suyu ve pekmezinin mineral madde içeriğine etkisi araştırılmıştır. Reçine uygulanan ve uygulanmayan üzüm suları suda çözünür kuru maddeleri 50, 60 ve 70 oluncaya kadar geleneksel yöntemle konsantre edilmiş, üzüm sularında ve pekmezlerde ICP-AES ile makro (Ca,  Na, P, S, K ve Mg) ve mikro (B, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn) mineral analizleri gerçekleştirilmiştir. Aktif karbon uygulaması üzüm sularının mineral madde miktarını önemli ölçüde etkilemezken, Dowex® 50Wx8-100 uygulanan üzüm sularının Ca miktarı % 47.21, Amberlite® XAD-16 uygulanan üzüm sularının S miktarı ise % 6.11 azalmıştır. Konsantrasyon işlemi ile kontrol grubuna ait pekmezde bulunan makro minerallerin tümünün, aktif karbon uygulanarak üretilen pekmezde Ca, S ve Mg, Dowex® 50Wx8-100 uygulanarak üretilen pekmezde ise magnezyumun azaldığı görülmüştür. 


Keywords


Üzüm Suyu; pekmez; adsorpsiyon; konsantrasyon; reçine; mineraller

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.