Türkiye’de Ekmeklik Buğdayda İklim Kuraklık Verim İlişkisinin Krigging Metoduna Göre Değerlendirilmesi
Abstract
Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki şehirlerin krigging metodu kullanılarak yağış miktarları ve sıcaklıklara göre (maksimum, minimum ve ortalama sıcaklık) göre benzerlik ve farklılıklarını sınıflandırarak buğdayda verim ve kuraklık potansiyeli belirlemektir. Çalışmada üretim ve verim arasındaki ilişki önemli olarak bulunmuştur. İklim faktörleri (yağış miktarı, minimum, maksimum ve ortalama sıcaklık) kuraklık, verim ve üretimde temel etki olarak görülmektedir. Bunlardan en büyük etkinin kurağı ve verimi şekillendirmesi bakımından yağışa ait olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de buğday üretimini etkileyen en temel faktörler kuraklık, hastalık, yatma ve kış zararıdır. Bunun yanı sıra buğdayın üretiminde ve veriminde iklim, topografi ve toprak özellikleride önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.