TOKAT YÖRESİ TOPRAKLARINDAN İZOLE EDİLEN AZOSPIRILLUM SUŞLARININ MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Abstract
Azospirillum cinsi bakteriler, bitki köklerinde azot (N2) fiksasyonu ve bitki büyümesini hızlandıran fitohormonlar salgılayarak bitki gelişimini artırmaktadır. Ülkemizde, Azospirillum suşlarının izolasyonu hakkında çalışma yok denecek kadar azdır. Bu amaçla, Tokat yöresinde bir karayolu üzerinde 5 km aralıklarla 21 toprak örneği alınmıştır. Bu toprakları içeren saksılarda yetiştirilmiş buğday ve mısır bitkilerinin rizosfer toprağından olası 346 adet Azospirillum suşları izole edilmiştir. Ortalama, buğday rizosferinden elde edilen izolat sayısı (2.69), yüzey sterilize edilmiş buğday kökünden izole edilen suş sayısından (2.28) istatistiksel olarak önemli (P<0.05) derecede daha fazladır. Benzer şekilde, hem rizosfer hemde kök bağlamında, buğday bitkisinden mısır bitkisine göre daha fazla izolat elde edilmiştir. İzole edilen suşların, % 73.5’lik kısmı Gram Negatif, % 24’lük kısmı Gram Pozitif ve % 2.5’lik kısmı ise Gram Değişken olarak tespit edilmiştir. Elde edilen izolatların % 55’lik kısmı spiral, % 9’luk kısmı çubuk, % 7’lik kısmı kok ve % 29’luk kısmı ise vibroid olarak belirlenmiştir. Pleomorfik hücre oranı % 37 olarak tespit edilmiştir. İzolatların % 14’lük kısmı hareketsiz, % 43’lük kısmı az hareketli ve % 43’lük kısmı çok hareketlidir. İzole edilen suşların % 35.5’i glukozu tek karbon kaynağı olarak kullanabilmektedir. Bu bulgulara göre, Azospirillum cinsi Tokat yöresi topraklarında, amenajman yöntemi, iklim ve bitki gibi belirleyici özelliklere bakılmaksızın geniş bir yayılış göstermektedir.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.