FARKLI YUMURTACI HİBRİTLERİN, YEM ÇEKMELİ VE ÇEKMESİZ ZORLAMALI TÜY DÖKÜMÜ PROGRAMLARINA, YUMURTA VERİM VE KALİTE PERFORMANSLARI BAKIMINDAN TEPKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Ali AYGÜN, Ramazan YETİŞİR

Abstract


Bu araştırma, yonca unu katkılı arpa esaslı, kepek esaslı ve yulaf esaslı üç adet yem çekmesiz ve bir adet yem çekmeli olmak üzere toplam 4 adet zorlamalı tüy döküm programının, 57 haftalık yaştaki 320 adet kahverengi (H&N Brown Nick) ve 320 adet beyaz (Hy-Line W-36) yumurtacı hibritlerde yumurta verim ve kalite performansları üzerine etkilerini incelemek üzere yapılmıştır. Araştırma, 6 haftası zorlanım peryodu, 40 haftası da verim dönemi olmak üzere toplam 46 hafta sürdürülmüştür.

Elde edilen sonuçlara gore, zorlanım peryodunda genotipin, canlı ağırlık kaybı (P<0.05), yem tüketimi, tavuk gün yumurta verimi (adet, %), % kırık yumurta oranı ve heterofil: lenfosit (H:L) oranı (P<0.01) üzerine etkisi önemli çıkmıştır. Zorlanım programlarının, canlı ağırlık kaybı, yem tüketimi, tavuk gün yumurta verimi (adet, %) pankreas ağırlığı oranı (%) üzerine etkisi önemli (P<0.01) olmuştur.  Verim döneminde, arpa esaslı grup yulaf esaslı ve yem çekmeli gruba göre daha düşük (P<0.05) tavuk gün yumurta verimi (%) vermiştir. Kepek esaslı grup,  yulaf esaslı ve yem çekmeli gruplara göre daha iyi (P<0.05) yem değerlendirme katsayısı ( g yem/ g yum)’ na sahip olmuştur. Yem çekmeli grubun yumurta ak yüksekliği ve Haugh değeri  diğer yem çekmesiz gruplara göre daha düşük (P<0.05) olmuştur. Sonuç olarak, tüm bu verim ve kalite kriterleri incelendiğinde, yem çekmesiz programlar, özelllikle yulaf esaslı grup yem çekmeli programa alternatif olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. Ancak, diğer yem çekmesiz programlarla da başarılı bir şekilde tüy dökümünün yapılabileceği belirlenmiştir.


Keywords


Zorlamalı tüy dökümü; Yem çekmesiz program; Yumurta verimi ve kalitesi; Heterofil:lenfosit oranı

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.