ISSR MARKÖRLERİ KULLANARAK KONYA BÖLGESİNDEN TOPLANAN NOHUT (Cicer arietinum L.) POPÜLASYONLARI ARASINDA GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Mustafa YORGANCILAR, Emine ATALAY, Hakan BAYRAK, Erdoğan Eşref HAKKI, Mustafa ÖNDER, Mehmet BABAOĞLU

Abstract


Bu çalışma, nohut yetiştiriciliğinde büyük bir paya sahip olan Konya’daki farklı lokalitelerden toplanan nohut popülasyonlarının sahip olduğu genetik çeşitliliğin tespit edilmesi için yapılmıştır. Ülkemiz açısından ekonomik değeri olan, bölgeye uygun nohut çeşitleri geliştirmeye yönelik ıslah programlarına katkıda bulunmak hedeflenmiştir.

Çalışmada, Konya Bölgesi’nden toplanmış olan 23 nohut popülasyonu ve 2 nohut çeşidi (Gökçe, Er 99) kullanılmış ve basit dizi tekrarlar arası (ISSR) moleküler markör tekniği ile popülasyonların aralarındaki genetik uzaklıklar belirlenmiştir. Farklı yerlerden temin edilen tohumların ekimi saksılarda kontrollü sera şartlarında gerçekleştirilmiş, yetiştirilen fidelerden alınan genç yaprak örneklerinden 2x CTAB metoduna göre DNA’ları izole edilmiş ve seçilmiş ISSR primerleri ile yapılan PCR işlemleri sonucunda oluşan bantlardan popülasyonların ortalama polimorfizm oranı %88.23 olarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler NTSYS-pc 2.1 programı ile analiz edilmiş ve genetik ilişki dendogramı oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda Konya Bölgesine ait nohut gen kaynaklarının sahip olduğu genetik çeşitlilik moleküler markörler ile ortaya konmuştur.


Keywords


Nohut; Genetik çeşitlilik; ISSR; PCR

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.