ALPHONSE LAVALLÉE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KLON SELEKSİYONU ÇALIŞMALARI

Mehmet Ali KİRACI

Abstract


Marmara Bölgesi’nin önemli şaraplık çeşitlerinden olan Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde üstün verimli, kaliteli ürün veren ve iyi gelişme gösteren klonların seçilmesi amacıyla 1995-2009 yılları arasında klon seleksiyonu çalışmaları yapılmıştır. Çalışma klon baş omcalarının belirlenmesi ile çeşidin yaygın olarak yetiştiği yörelerde üretici bağlarında başlamıştır. Seçilen 39 klon baş omcası ile Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde kurulan seleksiyon aşaması bağında yapılan incelemelerle klonların verim, kalite ve gelişme özelliklerini yansıtan verilerin değerlendirilmesi sonrasında 13, 340, 425, 182 ve 192 nolu klonlar en üstün özellik gösteren klonlar olarak seçilmişlerdir.

Klonlar arasında incelenen kriterler bakımından çalışma başlangıcına göre önemli iyileştirmeler sağlanmıştır. Çeşidin ortalamasını temsil eden klon ile seçilen en üstün klon arasında yapılan karşılaştırma ile verim bakımından %34,4; gelişme gücü bakımında %42,2; salkım ağırlığı bakımında %25,1 ve tane ağırlığı bakımından %11,4 oranlarında artışlar sağlandığını göstermektedir. Çalışma sonucunda Alphonse Lavallée  üzüm çeşidinden seçilen klonların  pratiğe aktarılması ile ülkemiz sofralık üzüm üreticileri verim ve kalite artışları ile önemli gelir kazanımlar sağlayabilecektir.

Elde edilen bu üstün özelliklere sahip klonların virüs testinden de geçirilerek kalem damızlık bağları kurulmak suretiyle üretimin yapılması ve böylece mevcut populasyona göre kalite ve verimlilikte önemli artışlar sağlayacaktır.  


Keywords


Alphonse Lavallée; Üzüm Çeşidi; Klon; Seleksiyon

References


Anonim, 1979. Bağcılıkta Klon Seleksiyonu Çalışmaları Uygulama Projesi. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Tekirdağ.

Anonim, 1990, Standart Üzüm Çeşitleri Kataloğu. T.C. Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Seri: Mesleki Yayınlar. No Genel Seri: 15. Ankara. 91 s.

Ayfer, M., Çelik, M., 1977. Akça, Ankara ve William Armut Çeşitleri ile S.Ö. Ayva Anaçlarının Uyuşumları Üzerinde Araştırmalar. TÜBİTAK VI. Bilim Kongresi. TOAG Tebliğleri Bahçe Bitkileri Seksiyonu. III.-112

Büyükyılmaz, M., ve Bulagay, A.N., 1983. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Armut Çeşitleri. II.Bahçe . Yalova, 12 (2). s: 5-14

Çelik, H., (2002). Üzüm Çeşit Kataloğu (Grape Cultivar Catalog). Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 2, Birinci Baskı, Üner Yayıncılık, Ankara.

Gülcan, R. ve İlter, E., 1975. Bağcılıkta Islah Metodları. Yalova Bahçe Kültürleri Araş. Enst. Yalova.

Kader, S., Öztürk, H., Yılmaz,N., Ilgın, C., Gürsoy, Y.Z., 2004. Razakı Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu Çalışmaları, Manisa Bağ. Arşt. Enst. Yayınları. Manisa. Yayın No 102. 53 s.

Michelson, L.F., Lachman, W.H., Allen, D.D., 1958. The use of the ”Weighted-Rankit” Method in Variety Trials. Proc. American Soc. Horticult. Science. 71. s: 334-338.

Uslu, İ., 1982. Müşküle Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu Üzerinde Araştırmalar. Bahçe Dergisi, 11(2). s:17-24.

Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metodları Tar. Or. ve Köy. Bak. Köy. Hiz. Gen. Md. Yayınları Gn. Yay. No 121, Tek. Yay. No 56, Ankara. 623 s


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.