DEMİR UYGULAMALARININ FASULYE (Phaseolus vulgaris L.) ÇEŞİTLERİNDE DEMİR İÇERİĞİ, DEMİR ALIMI VE KLOROFİL İÇERİĞİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ
Abstract
Bu çalışma, sera koşullarında yetiştirilen farklı fasulye çeşitlerine (Akman -98, Eskişehir-855, Göynük-98, Karacaşehir-90, Önceler-98, Şehirali-90, Yunus-90), artan dozlarda (0-6-30-60 ppm) demir uygulamasının kuru madde ağırlığı ile bitkinin toprak üstü aksamının toplam demir, topraktan kaldırılabilir demir, aktif demir ve klorofil kapsamlarına etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Elde edilen sonuçlara göre, artan dozlarda demir uygulamasıyla Göynük- 98 ve Şehirali- 90 çeşitlerinde ( 6 ppm Fe uygulaması hariç) genel olarak bitkilerde kuru madde miktarında azalma görülmüş, dozlar karşılaştırıldığında ise kuru madde bakımından en uygun dozun 6 ppm Fe olduğu tespit edilmiştir. Yapılan varyans analizlerinde çeşitler, demir uygulama dozları ve “çeşit x demir” interaksiyonunda kuru madde ağırlığı, bitki toprak üstü aksamındaki toplam demir, topraktan kaldırılabilir demir ve aktif demir yönünden istatistikî bakımdan önemli farklılıklar (p<0.01) tespit edilmiştir. Korelasyon analizleri sonucunda ise bitkinin kuru madde miktarı ile aktif demir kapsamı arasında (r = -0.354**) istatistiki bakımdan önemli (p< 0.01) negatif ilişki; bitkinin kuru madde miktarı ile klorofil a içeriği (r = -0.229**) ve klorofil a+b içeriği arasında (r = -0.221**) istatistiksel olarak (p< 0.01) seviyesinde ve klorofil b içeriği arasında ise (r = -0.226*) istatiksel olarak önemli (p< 0.05) negatif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Aktif demir ile sırasıyla toplam demir kapsamı (r = 0.935**) ve topraktan kaldırılabilir demir arasında (r = 0.900**) istatistikî açıdan önemli (p< 0.01) pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.