FASULYENİN HASAT-HARMAN MEKANİZASYONUNDA ENERJİ TÜKETİMLERİ

Mehmet Hakan SONMETE, Fikret DEMİR

Abstract


Bu araştırmada, kuru fasulye hasadında, yoğun işgücü gerektiren elle hasat dışındaki farklı yöntemlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla,  fasulye hasat-harmanı için üç farklı yöntem kullanılmış ve bu yöntemler iki farklı yerel fasulye popülasyonunun (Kanada ve Sarıkız) yetiştirildiği tarlalarda denenmiştir.

I. Yöntem: Elle yolma, öbek yapma, harman makinası ile harmanlama.

II. Yöntem: Çift bıçaklı çayır biçme makinası ile biçme, öbek yapma, harman makinası ile harmanlama.

III. Yöntem: Prototip hasat-harman makinası ile hasat ve harmanlama.

Bu yöntemlerdeki işgücü ve enerji tüketimleri belirlenmiştir.

Sonuç olarak, Kanada ve Sarıkız fasulye popülasyonlarında sırasıyla I.Yöntemde toplam tüketilen enerji 2121.81 MJ/ha ve 1866.41 MJ/ha bulunmuştur. II. Yöntemde bu değerler sırasıyla 1087.73 MJ/ha ve 1050.25 MJ/ha’dır. III. Yöntemde ise 873.76 MJ/ha ve 868.33 MJ/ha olarak bulunmuştur. 


Keywords


Kuru fasulye; işgücü tüketimi; hasat-harman makinaları; enerji tüketimi.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.