KARAMAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA SİLAJLIK HİBRİT MISIR ÇEŞİTLERİNİN İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRME İMKANLARININ BELİRLENMESİ
Abstract
Bu araştırma, ana ürün (arpa) hasadından sonra sulu şartlarda ikinci ürün olarak silajlık hibrit mısır çeşitlerinin yetiştirilme imkanlarını belirlemek amacıyla, Karaman Tarım İl Müdürlüğü fidanlığı tarlasında “Tesadüf Blokları” deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada 4 çeşit hibrit melez mısır (Temigi, Doge, C-955, Dracma) materyal olarak kullanılmıştır.
Araştırmada, hibrit mısır çeşitlerinin yeşil ot verimleri 6892.80 kg/da (Doge) - 8488.03 kg/da (C-955), kuru madde verimleri 2193.43 kg/da (Doge) - 2657.53 kg/da (Temigi), ham protein oranları % 3.94 (Dracma) - % 4.74 (Temigi), ham protein verimleri 98.33 kg/da (Doge) -127.00 kg/da (Temigi) arasında değişmiştir. Bir yıllık olarak yürütülen bu araştırmada, C-955 ve Temigi çeşitleri daha ön plana çıkmakla beraber, denemeye alınan tüm çeşitler Karaman ekolojik şartlarında ikinci ürün olarakyetiştirilebilecek çeşitler olarak görülmektedir.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.