BAZI ORGANİK VE İNORGANİK GÜBRELERİN ŞEKER PANCARI -BUĞDAY EKİM NÖBETİNDE BUĞDAYIN VERİMİNE BAKİYE ETKİLERİ
Abstract
Bu araştırma, arazi şartlarında, tesadüf blokları deneme deseninde, dört tekerrürlü olarak üç farklı lokasyonda yürütülmüştür. Kompostlaştırılmış tavuk gübresi (TG), kompostlaştırılmış çöp gübresi (ÇG), leonardit (L) ve humik-fulvik asit (HF) ile mineral gübre olarak; amonyum nitrat (AN), triple süper fosfat (TSP) ve potasyum sülfat (PS) gübrelerinin buğday- verimine bakiye etkileri araştırılmıştır. N- P2O5 ve K2O üç farklı dozda sırasıyla; 8-4-5 kg da-1 (NPK1), 16-8-10 kg da-1 (NPK2) ve 24-12-15 kg da-1 (NPK3) olarak kullanılmıştır. TG ve ÇG 1, 2 ve 3 ton da-1; L 20, 40 ve 80 kg da-1 ve HF 5, 10 ve 20 kg da-1 olarak üç farklı dozda uygulanmıştır. Ayrıca, mineral gübrelerin NPK1 dozu tüm organik gübre uygulanan parsellere ilave edilmiştir. Gübre uygulanan parsellerde ilk yıl şeker pancarı yetiştirilmiş, şeker pancarının hasadından hemen sonra aynı parsellere buğday ekilmiştir. Her üç yılda da uygulamaların buğday verimini istatistiksel olarak önemli ölçüde etkilediği saptanmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü yıllarda en yüksek buğday verimi sırasıyla; TG’nin 3, 1 ve 3 ton da-1’lık uygulamalarından elde edilmiştir. Bu uygulamaların buğday verimleri sırasıyla; 4.545, 3.750 ve 3.867 ton ha-1 olmuştur.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.