KONYA İLİ ÇUMRA İLÇESİNDE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YAPILMIŞ TARIM ALANLARINDA BUĞDAY, FASULYE VE ŞEKERPANCARI ÜRETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN EKONOMETRİK ANALİZİ, KÜÇÜKKÖY ÖRNEĞİ

Zeki BAYRAMOĞLU, Cennet OĞUZ

Abstract


Çalışma Konya İli Çumra İlçesi Küçükköy köyünde yapılmıştır. Çalışmada köyde bulunan 150 işletmeden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 33 işletme ile yapılan anket verileri ve yapılan literatür çalışmalarından toplanan ikincil veriler kullanılmıştır.

Çalışmada, arazi toplulaştırılması sonucunda, oluşan üretim deseninde yer alan buğday, fasulye ve şekerpancarı üretim miktarları ile üretim faktörleri arasındaki ilişki Cobb-Douglas üretim modeline göre incelenmiştir. Buna göre, fasulye üretiminde meydana gelen değişmelerin % 87’si (sulama sayısı ve tohum kullanım miktarı), buğday üretiminde meydana gelen değişmelerin % 93,5’i (ekim alanı, sulama sayısı ve tohum kullanım miktarı), şekerpancarı üretiminde meydana gelen değişmelerin % 84,2’si (sulama sayısı ve ekim alanı) üretim faktörleri ile açıklanabileceği tespit edilmiştir. Elde edilen üretim fonksiyonundaki değişkenlerin katsayılarının toplamına göre buğday, fasulye ve şekerpancarında kullanılan üretim faktörlerinin ölçeğe azalan getiriyi sağladığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda etkinlik katsayıları da hesaplanmıştır. Buna göre, her ürünün yetiştiriciliğinde birim alanda olması gerekenden az ürün elde edildiği tespit edilirken, tohum miktarının aşırı kullanıldığı ve sulamanın yetersiz olduğu tespit edilmiştir.


Keywords


Ekonometrik analiz; Arazi toplulaştırması

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.