MUT ( MERSİN ) İLÇESİNDE ZEYTİN AĞAÇLARINDA BULUNAN İKİNCİ DERECEDE ÖNEMLİ ZARARLILARIN POPULASYON DEĞİŞİMİ VE ZARARLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Hüseyin ÇETİN, Özdemir ALAOĞLU

Abstract


Bu araştırma, kimyasal mücadelenin henüz hiç uygulanmadığı veya lokal olarak uygulandığı Mersin ili Mut ilçesi zeytin bahçelerinde ana zararlı durumundaki türler dışında bulunan zararlı  böcek faunasını belirlemek amacıyla 2001-2002 yıllarında yapılmıştır. İlçeye bağlı üç köyden toplam dokuz zeytin bahçesinde yürütülen çalışmalar sonucunda 9 ikinci derecede önemli zararlı tespit edilmiştir. Bu türler: Bactrocera oleae  Gmel. (Dip.: Tephritidae), Phloeotribus scarabaeoides Bern.,  Hylesinus oleiperda Fabr. (Col.: Scolytidae), Filippia oleae (Costa), Leucaspis riccae Targ.-Tozz. (Hom.: Coccoidea), Coenorrhinus cribripennis (Desb.)’in (Col: Attelabidae), Calocoris trivalis Costa (Het.: Miridae), Lasioptera berlesiana Paoli, Perrisia oleae Loew.’nin (Dip.: Cecidomyiidae)’dır. Zararlıların populasyon yoğunlukları  ve bulaşıklık oranları saptanmıştır.

B. oleae ergin sayısı 2001’de en yüksek 17 (ağaç başına), 2002’de 5 olarak bulunmuş, larvayla bulaşık meyve oranı 2001’de %8 iken, 2002’de vuruklu meyveye rastlanmamış, ergin populasyon yoğunluğu düşük olmuştur. P. scarabaeoides’in kışlayan erginlerinin zararlı olduğu bulunmuştur. Diğer 7 zararlı türün populasyon yoğunluğunun ve zarar düzeyinin çok düşük olduğu tespit edilmiştir.


Keywords


Zeytin; zararlı; populasyon değişimi

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.