BİBERDE PHYTOPHTHORA CAPSICI’ YE DAYANIKLILIKTA HETEROZİS ETKİSİ

Önder TÜRKMEN, Kazım ABAK

Abstract


Bu çalışmada ebeveyn olarak RP40xQ, HD324, PM702, Kandil, PM217, HDA337, HDH23 ve Vil33 biber çeşitleri kullanılmıştır. Phytophthora capsici Leon.’a dayanıklılıkta heterozis etkisinin araştırıldığı bu çalışmada yedi ebeveyn ve onların diallel melezleri toplam 36 bitki materyali kullanılmıştır.

Phytophthora capsici Leon.’a dayanıklılıkta kriteri olarak kesik gövde ucu yöntemi ile etmenle bulaştırılan bitki materyallerinde son nekroz uzunluğu kullanılmıştır. Ebeveynlerde son nekroz uzunluğu ortalama 102,3 mm iken, hibritler de ortalama 110,1 mm olarak belirlenmiştir. Son nekroz uzunluğunda ortalama %7,73 negatif heterozis etkisi gözlenmiştir.

Phytophthora capsici Leon.’a dayanıklılıkta 23 hibritte negatif heterozis belirlenirken 5 hibritte heterozis etkisi pozitif olarak gözlemlenmiştir. Söz konusu etmene karşı dayanıklılığın ebeveynlerden hibritlere azalarak geçtiği saptanmış ve tam bir dayanıklılık elde edilememiştir.

Sonuç olarak, dayanıklı çeşit oluşturmada tek bir dayanıklı ebeveynin yeterli olmadığı ortaya konmuştur. Hatta Phytophthora capsici Leon.’a dayanıklı iki ebeveyn kullanımında da dayanıklılık kısmen ebeveynlere göre azalığı ortaya çıkmıştır. Tek genle kontrol edilmediği düşünülen Phytophthora capsic Leon.’a dayanıklılığın melezleme ile kolaylıkla transfer edilemediği ortaya çıkmıştır.


Keywords


Biber; Phytophthora capsici Leon.; dayanıklılık

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.