KAVUN FUSARİUM SOLGUNLUĞUNA BAZI BİOTİK VE ABİOTİK UYARICILARIN ETKİLERİ

Nuh BOYRAZ, Kubilay K. BAŞTAŞ

Abstract


Kavun solgınluk hastalığına bazı biotik ve abiotik uyarıcıların etkilerini belirlemek için yürütülen bu çalışmada, biotik uyarıcı olarak kavundan izole edilen nonpatojenik Fusarium oxysporum ile ilgisiz F.oxysporum f.sp. lycopersici ve F.oxysporum f.sp. phaseoli izolatları, abiotik uyarıcı olarak da Trifluralin ve Acetochlor herbisitleri kullanılmıştır.

Saksı koşullarında yapılan çalışmada hastalığa karşı en yüksek etki % 47. 62 ile nonpatojenik F.oxysporum (Erğ-Gy 2000/2) izolatından elde edilmiştir.Bunu diğer nonpatojen F. oxysporum (Ak-Sl 2000/1) izolatı takip etmiştir. Tarla denemelerinde elde edilen etkiler saksı denemelerinden elde edilen etkilerden daha düşük olmuştur.

Abiotik uyarıcı olarak kullanılan Trifluralin ve Acetochlor hem saksı hemde tarla koşullarında hastalığa karşı etkili olmuşlardır.Saksı koşullarında trifluralin 96 µl/ m2 dozunda hastalığa karşı % 57.14 oranında etkili olurken, acetochlor 168 µl/ m2 dozunda % 52.32 oranında etkili olmuştur. Tarla koşullarında her iki herbisitden elde edilen etki, saksı koşullarında elde edilen etkiden daha düşük olmuştur.


Keywords


Abiotik; biotik; Fusarium solgunluğu; kavun; uyarıcı

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.