KONYA YÖRESİNDE FARKLI EKİM ZAMANLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI HAVUÇLARDA KALİTE

Tahsin SARI, Mustafa PAKSOY

Abstract


Deneme 1999 yılında Konya’da Asubeni F1, Bertan F1, Nansen F1, Nantura F1, Nantes, Nantes SK-3 ve Tito havuç çeşitleri ile yapılmıştır. Tohumlar 15 Mart, 20 Nisan, 20 Mayıs ve 20 Haziran tarihlerinde 2.4 m2’lik parsellere 25x3-5 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafe ile ekilmişlerdir.

Sonuçta, ortalama havuç ağırlığı Asubeni F1 çeşidinde (105.60 g), havuç uzunluğu ise Nantura F1 çeşidinde (17.09 cm) yüksek bulunmuştur. Ekstra havuç verimi sırasıyla Nantes SK-3 (1066 kg/da) ve Bertan F1 (977 kg/da) çeşitlerinde, I.sınıf havuç verimi ise Tito (3309 kg/da), Asubeni F1 (3160 kg/da) ve Nantes (3147 kg/da) çeşitlerinde yüksek olmuştur.

Ekim zamanlarına göre meyve suyundaki SÇKM 20 Haziran ekimlerinde (%7.3) daha yüksek; beta karoten 20 Haziran ekimlerinde Asubeni F1 çeşidinde (3.24 mg/100 ml); pH 20 Nisan ekimlerinde Asubeni F1 çeşidinde (6.50); titre edilebilir asit 20 Mayıs ekimlerinde Asubeni F1 çeşidinde (0.30 mg/100 ml) diğerlerinden daha yüksek çıkmıştır. 


Keywords


havuç çeşitleri; tohum ekim zamanı; havuç kalitesi

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.