BROİLER KULUÇKALIK YUMURTALARINDA ÇIKIŞ DÖNEMİNDE UYGULANAN FARKLI KABİN SICAKLIKLARININ FARKLI AĞIRLIKTAKİ YUMURTALARIN KULUÇKA SONUÇLARINA ETKİLERİ

İskender YILDIRIM, Ali AYGÜN

Abstract


Bu çalışma aynı sürüden elde edilen, farklı ağırlıktaki kuluçkalık yumurtaların, kuluçkanın plato ve pip (delme)  döneminde farklı çıkış kabin sıcaklıklarına tepkilerini incelemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla 49 haftalık yaştaki Ross-308 broiler sürüsünden elde edilen yumurtalar, 3 farklı ağırlık grubuna ayrılarak  (55.01-60.00 g ,1. grup, 60.01-65.00 g , 2. grup ve 65.01-70.00 g, 3. grup ) kuluçkanın plato ve pip döneminde 37.2 (KON), 38.3 (Y) ve 39. 4 0C (ÇY) olmak üzere 3 farklı sıcaklık derecesine maruz bırakılmıştır. Deneme başlangıcında her bir grup için 6  yumurtada (toplam 18 yumurta) yapılan istatistiki değerlendirmede , yumurta ve ak ağırlıkları farklı  bulunmuş, sarı ağırlığı bakımından 1. grupla diğer gruplar farklılık göstermiştir (P<0.01). Ak ve sarı oranları bakımından 1 ve 2 grup oranları arasındaki fark önemsiz bulunurken, 3. grupla diğer gruplar arasındaki farklar önemli bulunmuştur. 65 g’ın üstündeki yumurtalarda ak oranı artmasına rağmen sarı oranı diğer gruplara göre azalmıştır.  Deneme sonuçlarına göre, 37.2 0C’ de inkübe edilen 3 numaralı yumurtalar, 1 numara ile gösterilen gruba göre toplam geç dönem ölümler  ve prenatal ölümler bakımından daha yüksek bir ortalama göstermişler, bunlara bağlı olarak da ÇG ortalaması da düşük çıkmıştır (P<0.05). Perinatal ölümler bakımından, 39.4 0C sıcaklıkta, 2 ve 3 nolu grup ortalamaları arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Deneme, 65 g’ın üstündeki yumurtaların belirtilen periyotta 37.2 0C’ den daha yüksek sıcaklıklarda kuluçkalanması  önerilebilir. Yumurta ağırlığı göz önüne alınmaksızın 38.3 0C’lik kabin sıcaklığı optimum olarak gözükmektedir. 

Keywords


plato-pip; kuluçka; sıcaklık; yumurta ağırlığı; broiler

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.