BAZI SOFRALIK VE ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN FENOLİK BİLEŞİK İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Hande TAHMAZ, Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, Damla YÜKSEL, Nilgün GÖKTÜRK BAYDAR

Abstract


Dünyada özellikle son 15 yılda, sağlık açısından yararları ortaya çıkarıldıktan sonra üzüm ve şaraplardaki fenolik bileşikler ile ilgili yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Asmanın tane kabuğu, tane eti, çekirdek, salkım ve yaprakları ile şarapta bulunan fenolik bileşikler antioksidan rolleriyle insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Antioksidanlar ise serbest radikaller için kolay bir elektron hedefi oluşturarak birçok hastalığa karşı koruyucu etki sağlamaktadır. Bu çalışmada Ankara’ nın Kalecik ilçesinde yetiştirilen sofralık üzüm çeşitlerinden Alphonse Lavallée, Red Globe ve Hamburg Misketi ile şaraplık üzüm çeşitlerinden Boğazkere, Cabernet Sauvignon ve Kalecik Karası çeşitlerinde fenolik bileşik içerikleri belirlenmiştir. Olgunluk dönemlerinde hasat edilen üzüm çeşitleri tane eti, kabuk, çekirdek, salkım iskeleti ve yaprak olarak dokularına ayrılarak her birinde toplam fenolik bileşik, toplam antosiyanin, antioksidan aktivite analizleri gerçekleştirilmiş, ayrıca HPLC cihazı ile de resveratrol, kateşin, epikateşin, kuersetin ve rutin miktarları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre toplam antosiyanin miktarı en fazla Boğazkere çeşidine ait kabukta, toplam fenolik bileşik miktarı Kalecik Karası çeşidine ait çekirdekte, antioksidan aktivite en fazla Cabernet Sauvignon çeşidine ait çekirdekte ve trans resveratrol miktarı Alphonse Lavallée çeşidine ait kabukta saptanmıştır.


Keywords


Fenolik bileşik, Vitis vinifera L., HPLC-DAD, insan sağlığı, liyofilizasyon.

References


Atten MJ, Attar BM, Milson T and Holian O: Resveratrol- induced inactivation of human gastric adenocarcinoma cells through a protein kinase C-mediated mechanism. Biochem Pharmacol 62: 1423-1432, 2001.

Borra, M.T., Smith, B.C., Denu, J.M. 2005 .Mechanism of human SIRT1 activation by resveratrol.J. Biol. Chem., 280 , 17187-17195.

Das, D.K., Maulik, N. 2006 . Resveratrol in cardioprotection: a therapeutic promise of alternative medicine. Mol Interv. ,6, 36- 47.

Ding XZ and Adrian TE: Resveratrol inhibits proliferation and induces apoptosis in human pancreatic cancer cells. Pancreas 25 : e71-76, 2002.

El-Mowafy AM and Alkhalaf M: Resveratrol activates adenylyl-cyclase in human breast cancer cells: a novel, estrogen receptor-independent cytostatic mechanism. Carcinogenesis 24: 869-873, 2003.

Fitzpatrick, D.F., Hirschfield, S.L., And Coffey, R.G. 1993 . Endothelium-Dependent Vasorelaxing Activity Of Wine Or Other Grape Products. Am. J. Physiol., 265, H774–H748.

Fuleki, T., & Francis, F. J. (1968). Quantitative methods for anthocyanins. 1. Extraction and determination of total anthocyanin in cranberries. Journal of Food Science,33, 72–77.

Giusti M., Wrolstad R. , 2001. Characterization and measurement of anthocyanins by UV-visible spectroscopy. Current Protocols in Food Analytical Chemistry, F1.2.1-F1.2.13

Hsieh TC and Wu JM: Grape-derived chemopreventive agent resveratrol decreases prostate-specific antigen (PSA) expression in LNCaP cells by an androgen receptor (AR)- independent mechanism. Anticancer Res 20 : 225-228, 2000.

Kaeberlein, M., McDonagh, T., Heltweg, B., Hixon, J., Westman, E.A., Caldwell, S.D., Napper, A., Curtis, R., DiStefano, P.S., Fields, S.,Bedalov, A., Kennedy, B.K. 2005 .Substrate-specific activation of sirtuins by resveratrol. J. Biol. Chem., 280, 17038-17045.

Klinge, C.M., Risinger, K.E., Watts, M.B., Beck, V., Eder, R., and Jungbauer, A. Estrogenic activity in white and red wine extracts. J. Agri. Food Chem., 2003; 51, 1850–1857.

Leblanc M. R. 2006. Cultivar, juice extraction, ultra violet irraditation and storage influence the stilbene content of muscadine grape (Vitis rotundifolia Michx.).

Mahyar-Roemer M, Katsen A, Mestres P and Roemer K: Resveratrol induces colon tumor cell apoptosis independently of p53 and precede by epithelial differentiation, mitochondrial proliferation and membrane potential collapse. Int J Cancer 94 : 615-622, 2001.

Mgbonyebi OP, Russo J and Russo IH: Antiproliferative effect of synthetic resveratrol on human breast epithelial cells. Int J Oncol 12 : 865-869, 1998.

Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M. and Rice-Evans, C. 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol.Med. 26, 1231–1237.

Pendurthi, U.R., Williams, J.T., and Rao, L.V. 1999 .Resveratrol, a polyphenolic compound found in wine, inhibits tissue factor expression in vascular cells:A possible mechanism for the cardiovascular benefits associated with moderate consumption of wine. Arterioscler. Throm. Vasc. Biol., 19, 419–426.

Pendurthi, U.R., Rao, L.V. 2002. Resveratrol suppresses agonist-induced monocyte adhesion to cultured human endothelial cells. Thromb Res, 106,243– 8.

Re. R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M. and Rice-Evans, C. 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol.Med. 26, 1231–1237.

Rockenbach, I. I., Gongaza V. L., Rizelio, M. V., Goncalves, S. A., Genovese I. M.., Fett, R. 2011. Phenolic compounds and antioxidant activity of seed and skin extracts of red grape (Vitis vinifera and Vitis labrusca) pomace from Brazilian winemaking.Food Research International. (44) 897-901.

Serrero G and Lu R: Effect of resveratrol on the expression of autocrine growth modulators in human breast cancer cells. Antioxid Redox Signal 3 : 969-979, 2001.

Singleton, V. L., & Rossi, J. A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16 , 144±158.

Stewart JR and O'Brian CA: Resveratrol antagonizes EGFR-dependent Erk1/2 activation in human androgen- independent prostate cancer cells with associated isozyme- selective PKCalpha inhibition. Invest New Drugs 22 :107- 117, 2004.

Wang, Z., Huang, Y., Zou, J., Cao, K. et al. 2002. Effects of red wine and wine polyphenol resveratrol on platelet aggregation in vivo and in vitro. Int J Mol Med, 9,77– 9.

Wolter F, Clausnitzer A, Akoglu B and Stein J: Piceatannol, a natural analog of resveratrol, inhibits progression through the S phase of the cell cycle in colorectal cancer cell lines. J Nutr 132 : 298-302, 2002.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.