KONYA İLİ ÇUMRA İLÇESİNDE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI SONRASI FARKLI PARSEL GENİŞLİKLERİNİN BİRİM MALİYETLER ÜZERİNE ETKİSİ; KÜÇÜKKÖY ÖRNEĞİ

Cennet OĞUZ, Zeki BAYRAMOĞLU

Abstract


Çalışma, arazi toplulaştırması yapılmış olan Konya İli Çumra İlçesi Küçükköy’de yapılmıştır. Köyde bulunan 150 tarım işletmesinden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre 33 işletme tespit edilmiştir. Çalışmada anket metodu kullanılmış olup, çeşitli kişi yada kurumların yapmış oldukları çalışmalardan ve istatistiklerden de yararlanılmıştır.

Ürün maliyetlerinin karşılaştırılması işletme büyüklük grupları arasında yapılmıştır. Buna göre fasulye üretim maliyetinde % 16, buğday üretim maliyetinde % 19 ve şekerpancarı üretim maliyetinde % 20 oranında bir tasarruf sağlandığı tespit edilmiştir. Yapılan brüt kar hesabında ise işletme büyüklükleri arttıkça brüt karın arttığı tespit edilmiştir. Brüt kar, fasulye üretimde 0-50 da arası işletme grubunda 167.093.000 TL/da, 51-150 da arası işletme grubunda 158.421.000 TL/da ve 151-+ da ve üzeri işletme grubunda 170.715.000 TL/da olarak hesaplanmıştır. Bu durum diğer ürünlerde de aynıdır.


Keywords


Maliyet analizi; arazi toplulaştırması

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.