BAZI KİL TİPLERİNİN BOR ADSORPSİYON KAPASİTELERİNİN BELİRLENMESİ

Mehmet HAMURCU, H.Hüseyin ÖZAYTEKİN, Fariz D. MİKAİLSOY, Sait GEZGİN

Abstract


Bu araştırma İç Anadolu Bölgesi tarım topraklarında hakim durumda olan bazı kil tiplerinin farklı pH aralıklarındaki bor adsorpsiyon izotermlerini belirlemek üzere yürütülmüştür. Bu amaçla simektit ve paligorskit +  kaolinit’ ten oluşan iki farklı örnek  tipi kullanılmıştır.

Langmiur ve Freundlich adsorpsiyon izotermi modellerine göre değerlendirilen bor adsorpsiyonunun Langmiur modeli ile daha iyi ifade edildiği tespit edilmiştir.

Her iki örnekte de çözelti pH’ sının bor adsorpsiyonu üzerine oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. pH artıkça bor adsorpsiyonunun belirli bir noktaya kadar arttığı daha sonrada düştüğü görülmüştür. Langmiur izoterminde k ve b parametrelerinden belirlenen en düşük bor adsorpsiyonu saf smektitten oluşan örnekte  pH 7’ de (8.60 μg B  g-1) gerçekleşmiş ve buna bağlı olarak en fazla bağlanma enerjisi (k) pH 10’da (50.45 ml μg-1) görülmüştür.  Paligorskit + kaolinitte en düşük bor adsorpsiyonu pH 5’ de (5.58 μg B g-1), en fazla bağlanma enerjisi de pH’ 10 da (51.36 ml μg-1) belirlenmiştir. 


Keywords


Bor adsorpsiyonu; Langmiur adsorpsiyon izotermi; Freundlich adsorpsiyon izotermi; kil

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.