PLASTİK SERALARDA BAZI ÖNEMLİ DOMATES HASTALIKLARI (Alternaria solani, Botrytis cinerea ve Phytophthora infestans )’NA KARŞI İLAÇLAMA PROGRAMI UYGULAMASI

Fahri YİĞİT, Nuh BOYRAZ

Abstract


Fungisidlerle yapılan düzenli bir ilaçlama programı ile domateste Alternaria solani, Botrytis cinerea ve Phytophthora infestan’ın hem etkin kontrolünü sağlamak hem de bu uygulamayı üreticilerin geleneksel tarımsal mücadele alışkanlıklarıyla karşılaştırmak amacıyla 2002-2003 üretim mevsiminde yürütülen bu çalışmada iki ayrı plastik sera seçilmiştir. Çalışmada 14 farklı formülasyon seçilerek Kasım ayının ilk haftasından Mart ayının son haftasına kadar 12 kez 11-16 gün aralıklarla ilaçlama yapılmıştır. Her ayın son haftasında hastalık yüzdeleri kaydedilmiştir.

Çalışma sonunda deneme serasında mildiyö hiç görülmezken, erken yanıklık ve kurşuni küf hastalıkları ortalama olarak %6.25 ve %0.18 olarak tespit edilmiştir. Kontrol serasında ise erken yanıklık, kurşuni küf ve mildiyö hastalıkları sırasıyla %24.9, %10.3 ve %5.5 olarak gözlenmiştir. Her iki serada tüm tarımsal işlemlerin aynen yapılmasına rağmen, deneme serasından 20 ton/da ürün alınırken kontrol seradan 14.5 ton/da ürün alınmıştır. Bu çalışmada seralarda hastalıklarla etkin bir mücadele yapılabilmesi için hastalıkların önemi ve çıkış dönemleri göz önüne alınarak uygun bir ilaçlama programının yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.


Keywords


Domates; ilaçlama programı; Alternaria solani; Botrytis cinerea; Phytophthora infestans; sera

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.