NARINCE ÜZÜM (Vitis vinifera L.) CIBRESI EXTRAKTININ ANTIBAKTERIYAL ETKISI

Gülcan ÖZKAN, OSman SAĞDIÇ, Nilgün Göktürk BAYDAR

Abstract


Bu çalismada, Türkiye’de sarap yapiminda yaygin olarak kullanilan Narince üzüm çesidine ait cibrelerin
ekstrakti hazirlanmis ve bu ektraktin antibakteriyal etkisi ile toplam fenolik madde içerigi belirlenmistir. Ekstraktin
toplam fenolik madde miktari gallik asit esdegeri olarak 218.54 mg g-1 bulunmustur. Bu ekstraktlarin 1, 2.5, 5, 10 v
20% konsantrasyonlari hazirlanarak, antibakteriyal etkiyi belirlemek amaciyla Aeromonas hydrophila, Bacillus
cereus, Enterobacter aerogenes, Enterococcus feacalis, Escherichia coli, Es cherichia coli O157:H7, Mycobacterium
smegmatis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis
Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus ve Yersinia enterocolitica’dan olusan bakterilere karsi agar
difüzyon metodu kullanilarak denenmistir. Cibre ekstraktinin bütün konsantrasyonlari, tüm bakterilerin gelisimin
engellemistir. En hassas bakteri E. coli (24.67 mm) ve en dayanikli bakteri E. feacalis (13.67 mm) olarak
saptanmistir.


Keywords


Üzüm; cibre ekstrakti; antibakteriyal etki; toplam fenolik içerigi

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.