BUGDAY RUSEYMI VE FITAZ ILAVESIYLE BESIN DEGERI YÜKSEK YOGURT ÜRETIMI
Abstract
Bu arastirmada besin degeri yüksek bugday ruseymi katkisi ile yogurdun zenginlestirilmesi amaçlanmistir. Ruseym ör-
nekleri ham tadin uzaklasmasi için 250° C de 15 dakika kavrulmustur. Ruseym ilavesi kurumadde, kül, protein ile toplam ve HCl asitte çözünebilen Ca, Mg, Zn, Fe ve P degerlerini arttirmistir. Fitaz ilaveli örneklerde HCl asitte çözünebilen mineral
madde degeri hem fitaz ilavesizlerden hem de kontrolden daha yüksek bulunmustur (P<0.01). Fitazin fitik asidi parçalayarak
çözünebilen mineral madde degerini arttirdigi görülmüstür. Ruseym ilaveli yogurtlarda toplam bakteri ve laktik asit bakter i-
lerinin sayisi da kontrol grubuna göre daha yüksek çikmistir.Ilave edilen ruseymler normal yogurdun duyusal özellikleriniolumsuz yönde etkilemistir. Bugday ruseymi ve fitaz ilaveli yogurtlar Ca, Mg, Zn, Fe ve P un iyi bir kaynagidir.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.