BUGDAY RUSEYMI VE FITAZ ILAVESIYLE BESIN DEGERI YÜKSEK YOGURT ÜRETIMI

Serpil YALÇINKAYA, Ahmet AYAR, Adem ELGÜN

Abstract


Bu arastirmada besin degeri yüksek bugday ruseymi katkisi ile yogurdun zenginlestirilmesi amaçlanmistir. Ruseym ör-
nekleri ham tadin uzaklasmasi için 250° C de 15 dakika kavrulmustur. Ruseym ilavesi kurumadde, kül, protein ile toplam ve HCl asitte çözünebilen Ca, Mg, Zn, Fe ve P degerlerini arttirmistir. Fitaz ilaveli örneklerde HCl asitte çözünebilen mineral
madde degeri hem fitaz ilavesizlerden hem de kontrolden daha yüksek bulunmustur (P<0.01). Fitazin fitik asidi parçalayarak
çözünebilen mineral madde degerini arttirdigi görülmüstür. Ruseym ilaveli yogurtlarda toplam bakteri ve laktik asit bakter i-
lerinin sayisi da kontrol grubuna göre daha yüksek çikmistir.Ilave edilen ruseymler normal yogurdun duyusal özellikleriniolumsuz yönde etkilemistir. Bugday ruseymi ve fitaz ilaveli yogurtlar Ca, Mg, Zn, Fe ve P un iyi bir kaynagidir.


Keywords


Yogurt; bugday ruseymi; fitaz; besin degeri

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.